Gotvach.bg»Статии»Кулинария»За ползите от зелените листни зеленчуци

За ползите от зелените листни зеленчуци

редакция:
МаринаМарина
Джедай
156
Зелени листни зеленчуци

Към зелените листни зеленчуци спадат тези от семейство зелеви (Brassicaceae). Там се включват кейл, броколи, брюкселско зеле, хрян и нормалното зеле.

Ползите за здравето от похапването на листните зеленчуци са големи, като те се запазват най-много при приготвянето им на пара.

Бедни на калории, без мазнини и с ниско съдържание на натрий, те са страхотно средство при диети и желание за спазване на здравословен хранителен режим.

Зеленолистните зеленчуци са отличен източник на витамините А, С и К, тези зеленчуци са важна част от дневното меню. Те са богати още на калций и магнезий.

Зелените листни зеленчуци оказват благоприятен ефект върху храносмилателните процеси. Те намаляват риска от развитието на сърдечно-съдови заболявания, регулират нивата на холестерол в кръвта. А благодарение на калция и магнезия в тях се регулират и стойностите на артериалното налягане.

Хапване на зелена салата

Фибрите в този вид зеленчуци ги правят полезни за хората с диабет, защото те са и с нисък гликемичен индекс и така се поддържат стабилни нивата на кръвната захар.

Ако хапвате редовно зеленолистен зарзават, ще заздравите костите благодарение на калция, който способства запазване здравето на скелета. Съдържат и манган, който също участва в костния метаболизъм.

Зелените листни зеленчуци са богати и на фитонутриенти (кафеена киселина, кверцетин и други), които притежават и антиканцерогенни свойства. Смята се, че тяханта консумация намалява риска от развитието на рак на белия дроб и простатата. Хлорофилът в зелевите продукти блокира канцерогенните ефекти на амини, получени от топлинната обработка на месото.

При проблеми с менталното здраве може да се доверите на тези зеленчуци. Те съдържат холин (витамин В4), който насърчава съня, ученето, паметта, както и предаването на информация между нервните клетки.

Фолиевата киселина в тях пък се бори с депресията и е ценна за бременните жени, като профилактира заболяванията на невралната тръба на плода вътреутробно.

Похапването на зелените листни зеленчуци поддържа кожата и косата гладки, здрави и красиви.

Съдържащите се витамин С и манган са важни за производството на колаген, а витамин А намалява бръчките и изчиства кожата от неприятните петна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest