Към зелените листни зеленчуци спадат тези от семейство зелеви (Brassicaceae). Там се включват кейл, броколи, брюкселско зеле, хрян и нормалното зеле.
Ползите за здравето от похапването на листните зеленчуци са големи, като те се запазват най-много при приготвянето им на пара.
Бедни на калории, без мазнини и с ниско съдържание на натрий, те са страхотно средство при диети и желание за спазване на здравословен хранителен режим.
Зеленолистните зеленчуци са отличен източник на витамините А, С и К, тези зеленчуци са важна част от дневното меню. Те са богати още на калций и магнезий.
Зелените листни зеленчуци оказват благоприятен ефект върху храносмилателните процеси. Те намаляват риска от развитието на сърдечно-съдови заболявания, регулират нивата на холестерол в кръвта. А благодарение на калция и магнезия в тях се регулират и стойностите на артериалното налягане.
Фибрите в този вид зеленчуци ги правят полезни за хората с диабет, защото те са и с нисък гликемичен индекс и така се поддържат стабилни нивата на кръвната захар.
Ако хапвате редовно зеленолистен зарзават, ще заздравите костите благодарение на калция, който способства запазване здравето на скелета. Съдържат и манган, който също участва в костния метаболизъм.
Зелените листни зеленчуци са богати и на фитонутриенти (кафеена киселина, кверцетин и други), които притежават и антиканцерогенни свойства. Смята се, че тяханта консумация намалява риска от развитието на рак на белия дроб и простатата. Хлорофилът в зелевите продукти блокира канцерогенните ефекти на амини, получени от топлинната обработка на месото.
При проблеми с менталното здраве може да се доверите на тези зеленчуци. Те съдържат холин (витамин В4), който насърчава съня, ученето, паметта, както и предаването на информация между нервните клетки.
Фолиевата киселина в тях пък се бори с депресията и е ценна за бременните жени, като профилактира заболяванията на невралната тръба на плода вътреутробно.
Похапването на зелените листни зеленчуци поддържа кожата и косата гладки, здрави и красиви.
Съдържащите се витамин С и манган са важни за производството на колаген, а витамин А намалява бръчките и изчиства кожата от неприятните петна.
Коментари