Всеки човек е запознат с ненадминатите ползи от консумацията на плодовете и зеленчуците. Те са богати на ценни хранителни вещества, които са благоприятни за здравето и имунната система.
Зеленолистните зеленчуци са най-полезният тип зеленчуци, които доставят особени ползи за човешкото здраве. Те действат превантивно срещу развитието на редица болести и са богати на витамини и минерали, необходими за пълноценното функциониране на организма.
Има обаче определени зеленолистни зеленчуци, които се смятат за най-полезни за консумация. Това е така, тъй като техният състав е най-качествен и многокомпонентен.
Ето кои са най-хранителните листни зеленчуци:
Червено цвекло
Червеното цвекло или по-скоро неговите листа са изключително полезни. Те са с високо съдържание на витамини от групите A, C, B6, K. Освен това червеното цвекло е страхотен източник на фибри и лесно усвоими калций и желязо. Листата на този зеленчук предпазват от развитие на диабет и намаляват рисковете от сърдечен удар.
Спанак
Спанакът притежава ценни хранителни и вкусови качества. Той е богат на витамините В и С и е страхотен източник на магнезий. Затова спанакът се смята за превантивно средство срещу ракови заболявания.
Китайско зеле
Китайското зеле има богат хранителен състав, съдържайки витамини от групите А, С и К. Освен това зеленчукът доставя редица ползи заради фибрите, калция и селена, които се намират в състава му.
Листно цвекло Манголд
Листното цвекло притежава особено полезни хранителни вещества, които оказват благоприятни ползи върху човешкото здраве. В неговия състав влизат витамини от групите А, С и К. Още повече - листното цвекло е богато на магнезий, мед и манган. То се смята и за отличен източник на каемфорол, който се смята за превантивно средство срещу различен тип рак.
Крес
Този зеленолистен зеленчук е малко известен, но всъщност много полезен. Той съдържа значителни дози от витамините А, С и К. В неговия състав влизат полезни антиоксиданти като лутеина. Полезните свойства на зеленчука са забележителни, но най-основните от тях са, че предпазва от развитието на рак, намалява увреждането на ДНК-то на белите кръвни тела и снижава триглицеридите в кръвта.
Редовно приготвяйте за себе си и близките си:
- спанак с ориз;
- каши със спанак.
Коментари