Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Най-нискокалоричните зеленчуци

Най-нискокалоричните зеленчуци

Най-нискокалоричните зеленчуциНай-нискокалоричните зеленчуци
Снимка: Кулинарна мрежа

Зеленчуците са категория храни, известни с малкото си калории. По тази причина те участват редовно във всякакви диети за отслабване.

Освен предимството на малкото калории, те имат висока хранителна стойност, благодарение на което тушират чувството на глад.

Някои от най-популярните зеленчуци за масова употреба са и най-нискокалорични.

Най-нискокалоричните зеленчуци

Краставици

Краставиците консумираме най-често като съставка на салатите, но и като отделен зеленчук са много освежаващи и полезни. Те бързо тушират чувството на глад. Водата е основното съдържание в краставиците и тя уталожва усещането на глад. Освен това не съдържат никакви калории. Друго предимства е, че регулират телесната температура през горещите летни дни.

Чушки

Чушки - нискокалорични зеленчуци

Този зеленчук е любим на много хора. Става въпрос за сладката чушка, която е прекрасен зеленчук със съществена роля в метаболизма на мазнините в тялото. Известна е с това, че съдържа съвсем малко калории.В същото време е особено богата на антиоксиданти, благодарение на което премахва възпаленията и топи коремните мазнини.

Зелен фасул

Той съдържа много витамини, като между тях се открояват А, С и К. Фибрите и манганът в състава му са от голямо значение за балансиране на теглото. Антиоксидантите пък се борят със свободните радикали. Това позволява на тялото да усвои по-добре по-добре фибрите и протеините от храната.

Спанак

Спанакът е една от суперхраните с много хранителни ползи и много полезни за здравето вещества. Спанакът е зеленчук, който лекува кости, сърце, неврологични проблеми. Изгражда мускулите и съдържа незначителни дози калории.

Репички

Репичките са нискокалорични

Репичката е пикантно лют зеленчук с високо съдържание на фибри. Тя помага за намаляването на лошия холестерол, подобрявайки по такъв начин работата на сърцето и кръвоносните съдове.Освен това се отличава с ниско калорично съдържание, заради което е полезна при усилия да се намали теглото.

Лук

Лукът съдържа вещество, наречено алицин, което помага за понижаване на кръвното налягане, холестерола и се бори с възпаленията. Лукът има и предимството да подпомага борбата с излишните килограми, тъй като не съдържа излишни калории.

Броколи

Броколите са отличен източник на протеини и са полезни за здравината на мускулите. Те са добър стимулатор за метаболитните процеси, оставят усещане за ситост за по-дълго време и тъй като калорийното им съдържание е много малко, се препоръчват в редица диети.

Карфиол

Нискокалорични зеленчуци

Този зеленчук също се отличава със съдържанието на алицин, както лукът, затова и полезните му свойства са подобни. Освен това в карфиола се срещат във високи дози калций, фибри и протеин, а ниско калоричното съдържание е още един плюс на карфиола

Патладжани

Патладжанът съдържа много фибри и забавя храносмилателните процеси, а това помага за добро усвояване на веществата. Успокоява пристъпите на глада за дълго и е богат на полезни хранителни вещества. Калориите в този зеленчук в същото време са малко.

Вижте още:

- Диетични храни с малко калории;

- Плодовете с най-малко калории;

- Най-нискокалоричните риби.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest