Gotvach.bg»Съвети»Какво съдържа лукът?

Какво съдържа лукът?

Какво съдържа лукът?

Всички ние знаем, че една вкусна манджа не може без глава лук. Какво обаче съдържа лукът и с какво е полезен този зеленчук, ще разберем в следващите редове. Лукът, както и чесънът спадат към семейство Лукови. Тук влизат и див лук и праз лук.

В лука, както и в другите членове на това семейство, се съдържат много витамини, минерали и силни съединения от растителен произход, а за тях има научни доказателства, че подсилват нашия организъм.

За лековитите свойства на лука се знае още от древни времена. Тогава той е бил използван при главоболие, сърдечно-съдови заболявания и рани и афти в устната кухина.

Лукът е наричан още кромид лук. Преди да изброим какво съдържа този полезен зеленчук, ще споменем за някои от ползите, които указва на нашето здраве:

- Лукът притежава бактерицидни и антисептични свойства;

- Помага в борбата с вирусите;

- Лук е добра храна за мозъка и кръвта;

- Лукът има способността да подобрява апетита, помага за по-лесното усвояване на храната от организма;

- Лукът значително увеличава способността на нашето тяло да се бори с редица инфекциозни заболявания.

Какво съдържа лукът

- аминокиселини - валин, левцин, метионин, треонин, трептофан;

В 100 г лук има:

- 40 калории;

- 1.10 г протеин;

- 9.34 г въглехидрати;

- 0.10 гмазнини;

- 1.70 г фибри;

- 4.24 г захари;

- 1.97 г глюкоза;

- 0.99 г захароза;

- 1.29 г фруктоза;

Витамини в лука:

- Беатин- 0.10 мг;

- Витамин А- 2 IU;

- Витамин В1- 0.5 мг;

- Витамин В2 - 0.03 мг;

- Витамин В3- 0.12 мг;

- Витамин В4- 6.10 мг;

- Витамин В5- 0.12 мг;

- Витамин В6- 0.12 мг;

- Витамин С- 7.40 мг;

- Витамин Е- 0.02 мг;

- Витамин К- 0.40 мкг.

Осигурете си ползите от консумация на лук, като редовно включвате в менюто си:

- картофена салата с лук;

- пълнен лук;

- дробчета с лук;

- лучена яхния.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати