Авокадото е невероятен плод с безценни вкусови и хранителни качества. Неслучайно крокодилската круша се нарежда сред 10-те най-здравословни храни в световен мащаб.
Зеленият мексикански плод е познат още през времето на маите и ацтеките. Той е оприличаван на крокодилска кожа, заради своята грапавина и характерен зелен цвят. През времето обаче се откриват незаменимите ползи на авокадото и неговият чудотворен състав.
В него влизат над 20 вида витамини, полезни мазнини, фибри, аминокиселини и минерали. Заради изключително полезният състав и ненадминати ползи за здравето, популярността на авокадото се увеличава все по-осезаемо, като днес неговата употреба обикаля цялото земно кълбо.
Авокадото има сравнително необичайни характеристики. Макар че е плод, то няма типичния сладникав вкус. Също така, специфично за авокадото е, че когато се закупи от магазина, то всъщност е неузряло и не е годно за консумация.
Метод с микровълнова
Авокадото се бере в неузряло състояние, затова и в магазина често го закупуваме все още недостатъчно готово. За да скъсите периода на нетърпеливо очакване и за да накарате авокадото да узрее по-бързо, то ето ви няколко полезни съвета:
За метода ви е необходима вилица, с която да намачкате авокадото на две равни половини. Поставете плода в чиния и го покрийте с капак или салфетка, за да го предпазите от възможна експлозия в микровълновата.
Загрявайте плода в продължение на 30 секунди, докато омекне достатъчно. Ако не е меко, то го оставете за още 30 секунди. След това го изчакайте да се охлади малко и го нарежете по обикновения начин.
Метод с алуминиево фолио
Вземете алуминиево фолио и увийте цялото авокадо. Поставете го върху хартия за печене и го оставете за 10 минути. Когато се охлади напълно, премахнете хартията и вече можете да го използвате.
След като научихте как авокадото може да узрее по-бързо, вижте и някои идеи за: супи с авокадо, кремове с авокадо, сандвичи с авокадо.
Коментари