Аспержи с шунка и меден сос или аспержи с пармезан и кашкавал сигурно звучат съвсем екзотични за голяма част от хората, но аспержите са любима храна на много народи. На много места този зеленчук е обявен за буржоазен и производството му е прекратено, но днес неговата популярност набира все по-голяма скорост.
Аспержите притежават великолепни вкусови качества, те се събират от началото на април до края на юни и в кулинарията са познати три вида – бели, зелени и виолетови.
При избиране на аспержи от пазара трябва да купувате само твърди, гладки и затворени пъпки. Аспержите са доста нетрайни и могат да се съхраняват натопени в съд с вода в хладилник за не повече от три дни.
Почистването на аспержи е доста лесно. На младите аспержи трябва да се отрежат леко стъблата и да се подравнят. По-големите аспержи могат да се обелят внимателно с белачка в посока от пъпките към основата.
След като сте почистили аспержите, можете да си приготвите някоя от нашите вкусни рецепти с аспержи.
Коментари