Аспержите се консумират поради изключителния им вкус и лечебните свойства вече почти 2000 години. Те произхождат от Източния средиземноморски регион. Различни сортове, открити в северна и Южна Африка се култивират и в Египет. Аспержите растат като плевел по южните части на Русия и Полша, както и по крайбрежието на Англия.
Аспержите са преоткрити и популяризирани отново през 18 век от Луи XIV. Със своя нетрадиционен вкус те успяват да впечатлят Краля Слънце. Именно поради тази причина аспержите получават наименованието "кралски зеленчук", като и до днес впечатляват ценителите на изтънчения вкус.
Днес аспержите се отглеждат в частите на света с умерен и субтропичен климат. За търговски цели се отглеждат в САЩ, Мексико, Перу, Франция, Испания и някои средиземноморски държави.
Аспержите са многогодишно градинско растение, принадлежащо към семейство Лилии. Аспержите представляват месести филизи, завършващи с пъпковидни глави. Те се приемат като луксозен зеленчук, поради своя сочен вкус и крехка текстура. Аспержите се берат през пролетта, когато са от 6 до 8 инча високи.
Състав на аспержите
Аспержите са отличен източник на витамин К, фолат, витамин С, витамин А. Те също са много добър източник на витамини от група В, включително витамин B1, B2, B3 и B6, както и диетични фибри, манган, мед, фосфор, калий и протеини. 180 г аспержи съдържат 43.2 калории и 4.66 г протеини.
Видове аспержи
Съществуват около 3000 вида аспержи, но на пазара най-често се срещат само три вида. Това са белите, виолетовите и зелените.
Докато най-често срещаните сортове аспержи са с зелен цвят, съществуват и два други сорта, годни за консумация.
Белите аспержи са с деликатен вкус и нежна текстура и се отглеждат под земята, като по този начин се спира развитието на хлорофилно съдържание, което е причина за техния отличителен бял цвят. Един от най-големите производители на бели аспержи е Холандия, където този зеленчук е дълбоко залегнал в традиционната кухня. Те обикновено се срещат консервирани, но могат да се намерят и в прясно състояние. Този вид е по-скъп, отколкото зеления сорт.
Друг вид аспержи имат лилав цвят. Те са много по-малки от зелените или бели сортове (обикновено само 2 до 3 инча високи) и имат плодов вкус. Този вид съдържа растителни вещества, наречени антоцианини, които им придават лилав цвят.
Избор и съхранение на аспержи
При избора на аспержи трябва да се следи стъблата им да бъдат закръглени, да не са тлъсти и усукани. Трябва да се купуват аспержи с крехки, тънки стъбла, с наситен зелен или лилав цвят. Жълтеникавото оцветяване може да бъде признак за остарял зеленчук. Прекалено дългите аспержи също не са за предпочитане, защото дължината увеличава теглото, но не и полезните качества.
Аспержите трябва да се използват до ден-два след закупуването им, за да се запазят вкусовите им качества. Те се съхраняват в хладилник с краища, увити във влажна кърпа, далеч от светлината, тъй като фолатът се разрушава от излагане на въздух, топлина и светлина.
За да се запази ароматът на аспержите за по-дълго време, те трябва да се замразят сурови в найлонови пликчета. Така могат да издържат до 6-7 месеца.
Кулинарно приложение на аспержите
Когато аспержите са още млади единственото, което трябва да се направи е да се отрежат съвсем леко стъблата им. При по-големите стъблата започват да се удебеляват, което налага внимателното им обелване в посока от пъпките към основата.
Аспержите могат да се консумират както пресни, така и печени, варени, приготвени на грил или пара.
Приготвят се легнали в дълбок съд с подсолена кипяща вода за около 5 минути, веднага след което се заливат със студена вода, за да спре варенето и да запазят свежия си цвят. Връхчетата на аспержите могат да се консумира и сурови в салата. Вкусът на аспержите се допълва чудесно от сос Холандез, чисто масло или резен прошуто. Аспержите са много вкусни, печени на фурна с няколко капки зехтин и поднесени със сирене по избор.
Аспержите могат да се сервират топли или студени. Макар че не е необходимо да се белят, трябва да се отреже влакнестата им основа преди готвене.
С аспержи можете да си приготвите много вкусни рецепти като: киш с аспержи и ревен, качамак с грах и аспержи, печени аспержи и домати на скара, огретен със спанак и аспержи, сотирани аспержи със сос холандез, аспержи със сос холандез и поширано яйце, задушени аспержи и брюкселско зеле, лазаня с аспержи и шунка, телешко с аспержи, пържени аспержи в масло.
Аспержите могат да регулират нивата на кръвната захар, което е много полезно свойство за хората, страдащи от диабет. Грижат се и за сърцето и кръвоносната система, което допълнително подпомага метаболизма на захари и нишесте. Значителните количества фибри в аспержите намаляват риска от развитие на диабет тип 2.
Ползи от аспержите
Фолатът е от съществено значение за здравето на сърдечно-съдовата система. Фолатът участва в метилатионовия цикъл, биохимичен цикъл, при който метилова група - един атом въглерод и три атома водород се прехвърлят от една молекула в друга. Смята се, че консумацията на 400 mcg фолати дневно намалява риска от сърдечни удари. Само една порция аспержи доставя почти 66% от препоръчителната дневна доза фолат.
Аспержите са много добър източник на калий и натрий. Минералният профил на аспержите, съчетан с активната аминокиселина - аспарагин, придава на аспержите диуретично действие. Те се използват за лечение на проблеми с подуване, като артрит и ревматизъм.
Аспержите помагат и в борбата с вродени дефекти. В ранните етапи на бременността е необходимо аспержите да са често допълнение към храната. Една порция аспержи доставя около 263 mcg фолат и витамин В, които имат съществено значение за правилното клетъчно разделение, което е необходимо за ДНК синтеза. Недостатъчното количество фолат по време на бременност е свързано с някои дефекти при раждане, включително и дефекти на нервната тръба като spina bifida.
Аспержите са изключително богати на витамин Е, който е ценен антиоксидант. Той се грижи за силна имунна система, ефективно защитава клетките от вредните действия на опасните свободни радикали. За да се увеличи още повече полезния ефект на аспержите, най-добре е да се консумират в комбинация със зехтин. Така тялото усвоява още по-добре полезния витамин Е.
Смята се, че аспержите облекчава симптомите на махмурлука. Минералите и съставките в зеленчука помагат на тялото по-бързо да се изчисти от токсините, натрупващи се в черния дроб в резултат на употребата на алкохол.
Високото съдържание на витамини от В групата в аспержите помага за подобряване на настроението и премахване на натрапчивите мисли. Симптомите на стрес и раздразнителност са намалени, което помага за по-оптимистичен поглед към живота. Съдържанието на триптофан в този зеленчук помага за отделянето на серотонин в мозъка - хормона на щастието.
Според редица изследвания аспержите могат да намалят риска от раково образувание благодарение на високото съдържание на антиоксиданти и противовъзпалителни вещества.
Аспержите са богати на съставката инулин, която има свойството да поддържа хрансмилателната система в отлично здраве. Инулинът храни добрите бактерии в червата, а те от своя страна предпазват от образуването на вредни вещества и от ферментацията на храна в дебелото черво.
Вреди от аспержите
В аспержите се съдържа веществото аспарагин, което има прекалено кисел характер и дразни стомашната лигавица. Аспержите съдържат естествени вещества, наречени пурини. При някои хора, които са податливи на пуринови проблеми, свързани с прекомерния прием на тези вещества, аспержите могат да са причина за здравословни проблеми.
Свръх натрупването на пурини в организма може да доведе до натрупване на излишък на пикочна киселина. Поради тази причина, хора с проблеми с бъбреците или подагра, трябва да ограничат или избягват приема на пурин-съдържащи храни, каквито са аспержите.
Коментари