Ако сервирате обикновена свинска пържола с изискани клонки аспержи, а телешката пържола – с ориз и ананаси, обядът ви ще е тотален провал, твърдят гурме експерти от Франция.
Според тях всеки вид месо се съчетава с определени гарнитури, които не потискат, а напротив – подчертават богатия му вкус и аромат. Според някои хора гарнитурата се състои от ориз, пюре, евентуално макарони, които се сервират с печеното месо.
Мнението на специалистите е, че идеалното допълнение към всеки вид месо е микс от различни листове салата – например зелена, айсберг и рукола, до които лежат разноцветни зеленчуци, задушени с малко зехтин.
Към овнешкото и агнешкото месо е добре да сервирате ориз, патладжани и печен лук. Това месо има доста силен, направо агресивен вкус, затова гарнитурата му трябва да е със слабо изразен аромат.
Забравете за броколите, те няма да се справят с тази задача. Картофите са добро решение, но трябва да ги допълните с малко чесън и лук. В ориза нарежете малко моркови и щедро поръсете с подправки.
Лукът е перфектният компаньон на овнешкото и агнешкото, защото имат идеална химична съвместимост. Сочният лук, залят с вряла вода и след това с лимонов сок, е страхотна гарнитура за месото.
При агнешкото и овнешкото е важно не само месото, но и гарнитурата, а дори и напитките да са топли. Ако изстиналото парче месо се „полее” със студена газирана напитка, мазнината му ще застине в стомаха и могат да възникнат сериозни здравословни проблеми.
Свинското е относително неутрално на вкус месо, към което най-много отиват кисело-сладките гарнитури. В Китай е популярен сладко-киселият сос, който може да се допълни с парчета манго или ананас.
Свинското месо е просто, затова и гарнитурата му трябва да е такава – например ориз с морковчета и лук, задушени зеленчуци или картофи. Те може да са печени, варени, задушени и дори пържени.
В картофеното пюре можете да добавите настъргано синьо сирене или малко уасаби за повече аромат, или да го освежите със ситно нарязан зелен лук.
Телешкото месо изисква гарнитура от висока класа, къято е много деликатна на вкус. Не се допускат резки вкусове, агресивни аромати и кисела жилка.
Пюрето е перфектна гарнитура за телешкото, както и пържените картофи, печурките и всички видове зеленчуци. Идеалната гарнитура за телешко са аспержи на пара и пюре от спанак със сметана.
Никога не сервирайте телешко месо в компанията на ананас или задушено кисело зеле. Свинското не се връзва по никакъв начин с аспержите, а овнешкото и агнешкото месо – със сметана и макаронени изделия.
Коментари