Свинската или телешката кайма е по-добра? Този въпрос си задават много домакини.
Реално погледнато каймата като продукт, какъвто го знаем в българската национална кухня, представлява комбинацията между свинско и телешко месо, като съотношението е съответно 40% към 60%. Разбира се, каймата може да е и от само един вид месо, като освен от теле или прасе, се ползват и пилешко, конско, агнешко и т.н.
Преди да разгледаме отделните предимства на телешката и свинската кайма, редно е да споменем, че като цяло продуктът от каквото и да е месо, стига то да е качествено, съдържа всички незаменими аминокиселини, които не се произвеждат от човешкия организъм. Протеинът в месото се усвоява добре от организма, над 95%.
Замразената кайма запазва всички полезни свойства на пресния продукт.
Основно предимство на телешката кайма е, че съдържа в себе си големи порции от витамин В12. Също така говеждото е богат източник на протеини. Смляно на кайма, то се усвоява от организма с в пъти по-бързи темпове.
Витамините от В групата имат постоянно присъствие в месото на говедата и телетата, както и в техните субпродукти. В най-голямо количество в телешкото месо се съдържат В1, В2, В3, В6 и най-вече В12.
Сред минералите в говеждото и телешкото преобладават количествата на желязо, магнезий, фосфор и цинк – вещества, които имат съществено значение за метаболизма, имунната, нервната и храносмилателната система.
Телешкото също така е с по-ниско съдържание на мазнини в сравнение със свинското. Все пак то е много по-жилаво. Каймата се обработва и прави по-трудно.
Основните минуси в свинската кайма са високото съдържание на мазнини и големият процент на холестерол. От друга страна, тя е добър източник на витамините от групата В и по-специално на B1, B2, B3, В6. Черният дроб има по-големи количества от витамин В12, както и мастно разтворими витамини. В свинската кайма има много по-високо съдържание на фосфор и цинк в сравнение с телешката.
В крайна сметка какво да изберем. Експертите препоръчват да се придържаме към класическата българска рецепта – смес от двата вида месо в познатото съотношение. Има обаче едно условие. Трябва да сме убедени, че месото е качествено.
За целта отидете в някой месарски магазин и поискайте да ви смелят кайма от свинско и телешко, като предварително се убедите в качествата на месото. Най-добрият вариант е сами да си набавите месо от производител, на който имате доверие, и да си направите каймата вкъщи.
Научете също как сами да си направите кайма и какви подправки се слагат на каймата, за да приготвите перфектните кюфтета и кебапчета, а защо не и руло Стефани.
Коментари