Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да приготвим перфектните кюфтета

Как да приготвим перфектните кюфтета

редакция:
Нина НордНина Норд
Джедай
825
Кюфтета

Голямото кюфте, направено със собствените ви ръце, ароматно и парещо, винаги остава символ на домашния уют. Няма възрастен или дете, освен ако не са заклети вегетарианци, които да могат спокойно да отминат възможността да опитат вкусно, току-що приготвено домашно кюфте.

За да създадете истински шедьовър, а не обикновено кюфте, ще трябва да приложите някои хитринки. Най-вкусните кюфтета се получават, ако използвате смес от телешка и свинска кайма.

Ако имате възможност, отдайте предпочитанията си на цяло парче месо в магазина, а не на готовата кайма. След това можете да смелите месото, и то не по-малко от три пъти.

За да са по-бухнали кюфтетата, добавете накиснат в мляко бял хляб без кората или картофено пюре. Можете да ги замените с грис, извара, сурови настъргани картофи или тиквички, което обаче е по-различен вариант на класическите кюфтета.

Не трябва да забравяте обаче, че поне две трети от състава на сместа за кюфтетата трябва да са чиста кайма. Ако видите, че тя става прекалено разкашкана, добавете още малко месо.

Можете да сложите в каймата нарязани на много малки парченца пръжки.

Вкусни Кюфтета

За любимите на всички ни кюфтета ви трябват около 1 кг кайма смес, филия накиснат и отцеден хляб, 1 яйце, сол на вкус, 1 ч.л. черен пипер, 1 ч.л. кимион и малко лют червен пипер, ако сте любители на пикантния вкус. Смесете всичко и започнете да мачкате с ръце каймата.

Оставете омесената кайма да си почине в хладилника. Преди да направите всяко кюфте, топвайте ръцете си в съд със студена вода. Така оформените кюфтета пускайте да се пържат в умерено сгорещено олио от двете страни. Може и да оваляте всяко кюфте в галета или грис - пържете първо на много силен огън без капак, а след това на бавен, под капак.

Можете да приготвите и кюфтета на пара, ако поради някакви причини не трябва да консумирате пържено. Поднесете кюфтенцата горещи, с пюре или картофи, макар че това е изключено, ако спазвате принципите на разделното хранене.

Ако страдате от гастрит, не солете каймата за кюфтетата и в никакъв случай не слагайте в нея черен пипер или други дразнещи стомаха подправки, и задължително пригответе кюфтетата на пара.

Ако обичате кюфтенца, препоръчваме да опитате следните рецепти:

- кюфтенца на скара;

- телешки кюфтета;

- пилешки кюфтета;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
54
44
32
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
И на мен не ми допада тази рецепта, явно имаме различни вкусове.
22.05.2016 18:17
Diqn Ivanka Nedqlkovi
Diqn Ivanka Nedqlkovi
Абсолютни глупости са това.Този който я е писал тази рецепта няма хал-хабер как се правят български кюфтета,къде са лука,магданоза и най-важното,чубрицата,която предава този уникален вкус на кюфтето.
22.05.2016 09:52
11
Monika Ivanova
Monika Ivanova
странна рецепта и май на никого не са допаднали тези съвети.
10.04.2016 14:36
6
1
никнай
никнай
Атора на статията е абсолютен лаик и вероятно не е българин след като не може да опише една най обикновена рецепта за пържени или печени кюфтета ....
21.02.2016 23:38
7
валя
валя
хаха
14.06.2015 21:23
3
мсм
мсм
защо пък варени, като могат да са печени?! И подправките нещо хич не ми се вързват...
14.06.2015 19:53
6
Адела Кънова
Адела Кънова
А како е кюфте без лук?Без магданоз? Само с кимион си е живо кебапче
11.09.2014 16:30
15
Мария Аврамова
Мария Аврамова
Картофите настържете на дребното ренде и изстискайте , за да се отдели картофения сок. Ако обичате магданоз , прибавете в каймата ситно нарязан, сложете чубрица, черен пипер на вкус и за разкош една чаена лъжичка лют червен пипер. И ако искате хубави кюфтета, не се скъпете за яйцата! Оваляйте в брашно и пържете на средно силен огън без капак и обръщайте често, без да бодете кюфтето, за да не изтече сокът от него. Така кюфтетата стават с хрупкава коричка и са еднакво вкусни горещи или изстинали. Опитайте и ще останете доволни! Приятен апетит!
01.12.2013 22:56
16
3
димитър
димитър
действително тази рецепта е изключително непрофесионална.няма подправки,няма нищо.който си приготви такива кюфтета ще има да се чуди какво е това чудо.
28.02.2012 15:24
13
2
koki
koki
Никога не съм чела по-глупава рецепта и то за българско кюфте.
15.09.2011 00:02
22
2