Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как французите приготвят кюфтета?

Как французите приготвят кюфтета?

Как французите приготвят кюфтета?
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
22.00 лв.

Само споменавайки думичката кюфтета, вероятно веднага усещате аромата им и си ги представяте изпечени на скара, неизбежно придружавани и от техните верни приятели - кебапчетата и вкусни гарнитури.

Тук обаче ще ви изненадаме и ще ви предложим една съвсем различна рецепта за кюфтета по френски, за която обаче няма да ви трябват никакви екзотични подправки или продукти, а просто малко повечко лук и картофи.

Необходими съставки за френски кюфтета

800 г кайма

1 кг лук

1 яйце

около 1 кг картофи

1 ч.ч. олио

50 г масло

1/2 връзка магданоз

брашно за овалване

червен пипер

сол

Кайма за кюфтета

300 г настърган кашкавал

Начин на приготвяне на френски кюфтета:

Нарежете 1 глава лук и я смесете заедно с каймата, магданоза и яйцето. Добавете сол и други подправки по желание (традиционните българските кюфтета са чубрица, черен пипер и кимион, но с тях рецептата ви няма да е "баш" за френски кюфтета). Оставете сместа да престои в хладилника за около 1 час, за да могат продуктите да поемат ароматите.

През това време нарежете останалия лук на ситни полумесеци и картофите по начина, по който ги режете за пържени картофки. По френската рецепта обаче те трябва да са доста по-тънки.

Френски кюфтета

От месната смес оформете кюфтенца, оваляйте ги в брашно и ги изпържете в силно загрятото олио. Когато са готови, ги оставете върху кухненска хартия да се отцедят.

Към останалото олио добавете маслото и загрейте отново. Посолете лука, оваляйте го в брашно и го запържете до златисто. Извадете го и изпържете и картофките. Смесете ги с лука.

Намазнете тавичка и сложете половината от лучено-картофената смес, наредете върху нея кюфтенцата и върху тях изсипете останалата смес. Поръсете всичко с настъргания кашкавал и червения пипер и запечете в загрята на 200 градуса фурна до пълна готовност.

Ще споменем, че това ястие не е особено диетично и няма да е най-добрият ви вариант, ако се опитвате да свалите някой и друг килограм. Но пък гарантирано ще си оближете пръстите след консумацията му. Внимавайте само със споменатите български маниери да не попаднете в полезрението на някой изискан французин. Казано на шега, естествено!

Ако обичаш кюфтета, опитай непременно нашите картофени кюфтета, тези кюфтета с домати или класическите цариградски кюфтаци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest