Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тънкости при приготвяне на постни кюфтета

Тънкости при приготвяне на постни кюфтета

Тънкости при приготвяне на постни кюфтета

Постенето и веганството са почти идентични спрямо философията на хранене. И двата режима отхвърлят месото и производните продукти на него. Разликата е, че веганството трае за определен период от време, докато веганството е непрекъснат процес на възприемане на храненето.

Постният веган режим може да изглежда предизвикателен за изпълнение особено когато трябва да превърнем любими месни продукти във вкусни, но същевременно здравословни алтернативи.

Една от тези трудни за изпълнение рецепти изглежда тази за кюфтетата. Постните кюфтета са напълно възможни – те са ястие с растителен произход, което може да се приготви без намесата на животински продукти.

Какви тънкости съществуват при приготвянето на постни кюфтета?

При приготвянето на постни кюфтета съществуват определени тънкости, за които трябва да се внимава, за да не се получи разпадане при приготвяне.

Свързващи съставки в постните кюфтета

Една от най-важната тънкост при приготвянето на постни кюфтета е наличието на свързващи съставки. При постните кюфтета липсва характерната спойка като яйца или животински продукти. Затова е важно да се приложат други лепкави продукти, които да запазят целостта на вашите веган кюфтенца.

Постни кюфтета фалафели

Използвайте лепкави съставки като панировъчни трохи (например панировъчния хляб), фибристи съставки като ленено семе или чия семена, картофени или други растителни белтъци като царевица, за да свържете сместа. Те играят ролята на спойка, като не позволяват на целостта на постните кюфтенца да се разруши при приготвяне.

Добра основа за постните кюфтета

Друга важна насока за приготвяне на веган постни кюфтета е подборът на подходяща основа. Тя трябва да бъде здрава, сравнително твърда и издръжлива при висока температура, за да не се разпадне. Изберете плътни основи като настъргано или смляно зеленчуково пюре (картофи, тиквички, моркови), оризови или лещени основи за кюфтета.

Техники за приготвяне на постни кюфтета

Не по-малка важна тънкост е техниката за приготвяне на сполучливи постни кюфтета. Тук е ключово да подберете оптимални нива на влага, както и да осигурите качествена защита на сместа. Осигурете добро задържане на влагата в сместа, като добавите малко растително масло, хумус, доматено пюре или растителен бульон.

За да осигурите защита при приготвянето на кюфтетата, то е препоръчително да ги подсушите или оформите, след което да ги охладете преди печене или пържене. Това може да помогне на сместа да се стабилизира и да не се разпадне.

Съвети при пържене на постни кюфтета

Постни кюфтета от тиквички

Ако искате да изпържите постните кюфтета като фалафели или кюфтета от леща, загрейте маслото преди добавянето на кюфтетата и пържете на умерен огън, за да се осигури равномерност и да се избегне разпадането на кюфтетата. Накрая изсушете ги върху хартия за абсорбиране на мазнината.

Съвети при печене на постни кюфтета

Ако изберете метода за печене на постните кюфтета, то предварително загрейте фурната и използвайте леко олио или хартия за печене, за да предотвратите залепване. Обърнете кюфтетата внимателно, като използвате широка лопатка, за да предотвратите разпадане. При този метод на приготвяне е желателно да завършите кюфтетата под грила за по-добро запечатване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest