Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да направим хляба мек и бухнал?

Как да направим хляба мек и бухнал?

бухнал хляб
Метален сушилник за съдове на два етажа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Метален сушилник за съдове на два етажа
59.00 лв.

Опитвали ли сте мек, ароматен и бухнал хляб, изваден току-що от фурната? В малките обществени пекарни продаваха преди десетилетия такъв хляб. Беше толкова сладък и мек, че свършваше половината по пътя до вкъщи.

Днес в големите вериги магазини може да се намери само фабрично произведен и в повечето случаи нарязан хляб, който е далече от познатия на много хора съвършен вкус. Такъв сега може да се приготви само у дома, но ако се спазят някои основни изисквания.

Първото условие за приготвяне на пухкав хляб е той да бъде добре изпечен. Вътрешността на правилно изпечения хляб остава мека, а коричката е хрупкава. За да е въздушен и мек, му е необходим набухвател. Набухвател за хляба в миналото е бил квасът, сега се използва мая. Възможностите за избор са между суха и жива мая. За предпочитане е живата, тя осигурява тази въздушна същност на хляба, която всички харесват.

Второто условие е брашното. Изборът му е важен. Не всяко брашно е еднакво добро, за да си приготвим от него основната храна на българина. Брашното тип 500 е добра идея. Ако имате тип 450, оставете го за сладки и се снабдете с необходимото. Съхраняването на суровината също е важен момент. Влажното брашно ще провали идеята ви още на старта. Освен това трябва да се помни, че се пресява непосредствено преди омесването на тестото.

мек хляб

Друго условие е да се спазват много строго редът на прибавяне на отделните съставки. Казано е, че маята, солта и захарта не бива да се слагат смесени и това трябва да се спазва. Истината е, че захарта помага на тестото да бухне, докато солта го прави по-плътен и това трябва да се има предвид при замесването, ако се търси като резултат бухнал и мек хляб.

Майсторлъкът е в месенето и според хората с най-дълъг опит, тестото трябва да се удари сто пъти в масата, за да се получи търсеният резултат. Това означава бавно и продължително месене, което да позволи на глутена да се развие, за да се получи този въздушен ефект.

Последният момент е изпичането. Домашната пещ в миналото е била задължителна за всеки дом заради приготвянето на хляба. Днес фурната я замества не толкова успешно, но усетът и опитът могат да направят така, че домът ви да ухае на пресен и вкусен мек хляб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest