Хлябът в Мароко се нарича Хобз. Той е неделима част от всяко хранене в екзотичната храна. Хобз е кръгъл и плосък хляб, наподобяващ пита, с дебела, но пухкава кора.
Мароканският хляб се приготвя в различни големини. По обичай мароканците се хранят от общото в тажина - тип гювеч с плоско дъно и конусовиден капак. В него се приготвя и най-популярното ястие в страната, което е взело името на съда, в който се поднася – тажин. Като вилица използват именно хляба, за да вземат храна от съда.
Мароканският хляб /виж галерията/ е пухкав и вкусен. След изпичане добива красива форма. Ако разрезите му са направени равномерно, след изпичане хлябът прилича на красиво цвете.
Марокански хляб хобз
Необходими продукти: 400 г брашно, 20 г жива мая, 40 г масло, 1 с.л. захар, 200 мл топло прясно мляко, 1 ч.л. сол, 1 жълтък, 1 с.л. топла вода, 1 с.л. сусам
Начин на приготвяне: Брашното се пресява в голяма купа. В средата се прави кладенче, в което се натрошава маята. Поръсва се със захарта, добавя се хладкото мляко и с пръсти се размесва маята до пълното ѝ разтваряне. По края се разпределят солта и маслото.
Тесто се замесва в средата, като се добавя по малко от брашното, до получаването на гладко тесто. Купата се покрива с кърпа и се оставя да втаса за около час или докато удвои обема си.
Тестото се размесва още веднъж и се разточва до получаване на правоъгълник. Тестото започва да се навива откъм дългата страна, за да се получи руло, след което се завива на венец. От външната страна се правят разрези, които трябва да са на еднакво разстояние, за да се получи красива форма след изпичането. Отгоре се покрива с фолио и се оставя да втасва за още половин час.
Жълтъкът се разбърква с водата. Полученото се нанася с помощта на четка по целия втасал хляб. Отгоре се поръсва със сусам. Хлябът се пече в предварително загрята на 180 градуса С фурна за около 20-25 минути. Той е изключително пухкав и невероятно вкусен.
Коментари