За да си направите квас за хляб, трябва да следвате няколко точно определени правила. На първо място обърнете внимание на съда, в който ще го „отглеждате”. Най-подходящ е стандартен буркан от компот, с надупчена метална капачка. След това брашното – подходящо е да се стартира с ръжено или пълнозърнестото. След известно време (около седмица), обаче, е добре да се премине към бяло брашно, заради по-малката вероятност в него да спят нежелани микроорганизми.
При предприемане на първите стъпки не е нужно да се хаби много материал – достатъчни са три супени лъжици брашно и почти толкова вода. Когато квасът втаса, той (най-малко) удвоява обема си. За целта не трябва да се слага много материал, тъй като след няколко дни количеството квас ще е огромно.
За да не мислите непрекъснато за точни количества и пропорции, процедирайте по следния начин: изгребете половината от втасалия квас и отново добавете 3 лъжици брашно с малко вода. Някои хора предпочитат съотношението 5 лъжици/чаша и пр.
При приготвянето на квас трябва да имате предвид, че когато приготвяте нова доза, трябва да изхвърляте половината количество от стария. Ако не го правите, ще уморите кваса от глад, понеже когато расте, растат и хранителните му нужди.
Ключът при приготвянето на продукта е гъстотата. Ако е твърде рядък, процесите в него протичат толкова бързо, че не успявате да ги забележите – втасва, превтасва и загива, без да ви уведоми. Ето защо за предпочитане е по-гъстия квас. Температурата му трябва да е между 20-25 градуса. Ако стане по-хладно, квасът няма да умре, но жизнените му процеси ще се забавят.
Квасът трябва да се храни – поне два пъти на денонощие. Понякога, особено ако е по-топло, може да втаса доста бързо и да се наложи се храни по-често. И все пак, ако е достатъчно гъст, можете да го храните само два пъти за целия период на втасване.
Необходими продукти:
2 филийки квасен хляб, 6-8 лъжици пълнозърнесто брашно, 100-150 мл. вода
Начин на приготвяне:
В буркан се начупват филиите квасен хляб. Слага се брашното, водата, разбърква се и се покрива с рехав плат или надупчена капачка. Гъстотата трябва да е като за тесто за кекс.
Квасът се подхранва всеки ден (може и по два пъти) и се разбърква редовно с неметален прибор. Не е задължително хлябът да се е разтворил напълно, особено ако има коричка.
Квасът е готов след 3-4 дни. Този път не е нужно да отделяте квас за следващото месене - вашия хляб ще служи като начало за следващата „реколта” квас.
И ако не се получи от първия път - не спирайте да опитвате, тъй като храните, приготвени с домашен квас, са в пъти по-вкусни и полезни от тези навън.
Коментари
Оставяте я на топло място, покрита с тензух/вълнен_плат/вестник и следете на всеки 12 часа - разбърквайте.
След 48 часа имате квас, годен за направа на тесто за хляб.
Аз го ползвам това количество за около 3,5 - 4,00 - 5,00 кг хляб.
Зависи от това колко брашно и вод аще се сложи. Няма проблем.
ако сложите вътре едно яйце - става погача (това е разликата между питката и погачата);
200-250 гр. кисело мляко;
1 ч.л. сол (ако имате хималайска);
1 с.л. захар (ако може кафява);
2 л кладенчова вода;
30-50 гр (!) шарлан (НЕ ПРЕПОРЪЧВАМ РАФИНИРАНА МАЗНИНА!!!) можете да пробвате с друга - каквато искате;
всичко това се обърква заедно с кваса и се добавя брашно - колкото поеме - аз слагам около 3,5 - 4,5 кг пълнозърнесто грахамско брашно - тип 1850 БЕЗ никакви добавки или сам си го меля и си го пресявам от пшеница;
Ако направите още няколко стъпки ще получите едно много вкусно нещо:
1. разточете на една маса една кора, а може и 2 или 3... (аз го правя с една);
2. Намажете със шарлан или краве масло отгоре (подобно на бутер тестото);
2.а) ако добавите и сирене или кашкавал става .... (айде да не Ви дразня, че ще вземете да ме наплюете!) ;)
3. навийте, както се навива точена баница;
4. изтеглете го до диаметър 2-3 см (около 1 цол);
5. пригответе няколко тави (примерно 3-4 - аз правя къмто 4 големи и една средна) и поръсете със шарлан и брашно, за да не се полепи.
6. Реже се на по 1-2 пръста дебелина и се редят тези "ролца" едно до друго в легнало състояние;
7. Остават се около 4-12 часа да втаса, като ВНИМАНИЕ: Трябва да си удвои ПОНЕ, ако не и утрой обема!!!
8. Пече се около 35 минути при по-стара печка (по-консумативна - около 12 КилоВата реотаните) на 150 градуса по Целзии, като се почва от стайната температура.
препоръчвам всеки да си направи опит на неговата печка. жертва един път и вижда. За справка волтажът при мен е около 240-260 V (променливо напрежение - 9,6 А от енергийната компания - ако сами си произвеждате ток - докарайте го до тези параметри - 50 Херца), иначе другия вариант е пещта на баба. там се опалва и т.н. пече се поне 3-на доза за по една седмица. Този хляб ми стига за 3 дена (4 членно семейство)
Айде със здраве да си папкате! ;):) (Y)
ето и мейла ми, ако искате да ме напсувате: