Зехтинът е най-подходящата мазнина за пърженето на вегетариански и рибни ястия. За пърженето на 1 килограм сурови зеленчуци са необходими 150 милилитра зехтин.
Зехтинът е най-мазното от всички растителни масла. Молекулите на мастните киселини в зехтина са по-големи, отколкото в останалите растителни масла. Заради това зехтинът съдържа повече въглехидрати и енергийната му стойност е по-висока.
Зехтинът съдържа линолева киселина, която участва в предаването на импулсите от една клетка на друга. Благодарение на това по-бързо мислим, запомняме повече информация и се справяме по-лесно със стресови ситуации.
Зехтинът по-слабо се окислява при нагряване в сравнение с останалите видове растителни масла. При зехтина има по-малък шанс за поява на канцерогенни продукти. Когато пържите продукти в зехтин, не се образуват вещества, които са много вредни за стомаха и за лигавицата му.
Зехтинът се препоръчва за консумация на хора, които страдат от заболявания на стомаха. Пържените в зехтин продукти са много по-здравословни от тези, които се пържат в масло или слънчогледово олио.
Затова е добре да използвате за пържене зехтин, когато имате такава възможност, тъй като той е по-скъп от слънчогледовото олио, но пък е много по-здравословен.
Зехтинът може да се използва за пържене, без да се притеснявате, че ще образува вредни вещества. Зехтинът, за разлика от олиото, може да се използва повече от един път за пържене, тъй като в него не са се образували канцерогенни вещества по време на пърженето. За разлика от зехтина, олиото трябва да се изхвърли веднага, след като в него са били пържени каквито и да е продукти.
Зехтинът, който в древността е бил известен с името течно злато, може да бъде проверен за качество с помощта на хладилник. Оставете зехтина в хладилник за три дни. Ако след това се появи бяла утайка в зехтина, това означава, че той е качествен.
След като го извадите от хладилника, зехтинът отново ще придобие първоначалния си цвят и ще можете да го използвате, за да пържите картофки, кюфтенца, риба, зеленчуци или други любими вкусотии.
Коментари
Пържене_със_зехтин
Орторексията_е_предпоставка_за_много_болести