Пърженето е сред най-често срещаните кулинарски техники за приготвяне на бърза храна вкъщи. Действително, пърженето на храна е бърз, лесен и практичен вариант, когато нямаме енергията или въображението да подготвим.
Техниката пържене е приготвянето на храна с помощта на нагрята мазнина на огън. По подобен начин се приготвят любимите пържени картофи, но и редица други храни като зеленчуци, месо, риба и др.
В повечето случаи пърженето се осъществява с олио, което обаче е сравнително нездравословна алтернатива. Ето защо в последните години нараства популярността и приложението на други масла, които се смятат за по-здравословна и също толкова подходяща опция за масло за пържене на храни.
Най-подходящите масла за пържене
Авокадово масло
Авокадовото масло се смята за един от най-добрите растителни източници на мазнина за пържене. То притежава висока издръжливост на температури, но не е достъпен вариант за често готвене с мазнина.
Кокосово масло
Кокосовото масло е друг здравословен вариант за растителна мазнина. То е полезно и същевременно издръжливо на високи температури. Въпреки че е сравнително по-достъпна алтернатива от авокадовото масло, то отново не е подходящо за всекидневно ползване.
Комбинация между животинско и растително масло
Това е подходяща алтернатива за пържене, но по-точно тя е реалистична опция. Съчетаването между животинска и растителна мазнина е едновременно приемлив вариант, но и достъпен такъв. Процедура като пърженето се осъществява изключително често, което изисква употребата на продукт за пържене, който е финансово достъпен и същевременно здравословно подходящ.
Свинска мас и говежда лой
Животински мазнини, които са научно добра алтернатива, са говеждата лой и свинската мас. Те са издръжливи на висока температура и не променят своето качество. Свинската мас все пак изпъква като по-добър вариант, тъй като не променя вкуса на храната, както говеждата мазнина.
Най-доброто съчетание е равно съотношение между свинска мазнина и слънчогледово олио. Когато се добави животинска мазнина, то тогава се намаляват перокисните продукти.
Зехтин за готвене
Готвенето със зехтин е популярно в много кухни, предимно в Европа, но също така и полезни. Стига да знаете, правилата за пържене със зехтин. Най-подходящ за целта е зехтин Помаче, който е получен от маслиново кюспе и има по-висока точна на димене в тигана при пържене - 238°C. Ако искате да пържите със зехтин екстра върджин, внимавайте и поддържайте температурата на котлона ниска - 165-190°C, което зависи от качеството. Върджин зехтинът дими при 216°C, а с екстра лайт зехтин може да пържите до 242°C.
Пречистено краве масло
Краве маслото е устойчиво на високи температури и се смята за стабилно до достигане на 252 °C. Издръжливостта на маслото се дължи на високото съдържание наситени мастни киселини в състава му. Когато краве маслото е пречистено Гхи, то може да се приеме за едно от най-здравословните масла за пържене. И с него, и с другите мазнини за пържене приготвяйте винаги, когато искате вкусотии като:
- любимите пържени бухтички.
Коментари