Когато консумирате пържено, трябва да знаете, че са много вредни продуктите, изпържени във вече употребявана мазнина, която е била охладена и след това отново загрята.
Когато пържите, не загрявайте мазнината до дим, това е знак, че в мазнината се образуват вредни токсични вещества. Пържете на умерен огън, като постоянно обръщате продуктите или ги разбърквате.
Пърженето в мазнина, независимо от произхода й – растителна или животинска – добавя доста допълнителни калории към тези, които съществуват в дадения продукт.
Това може да доведе до качване на излишни килограми. Лесно можете да изчислите колко калории се добавят към продуктите след запържването им. В сто грама пържени продукти се просмукват два грама мазнина. Добавете по девет калории за всеки грам поета мазнина.
Така например един картоф с тегло двеста грама и калоричност сто и четиридесет калории се превръща в по-калоричен продукт заради допълнителните тридесет и шест калории от поетите четири грама мазнина.
Важно е и че при пърженето голяма част от продуктите губят хранителни вещества. Високата температура унищожава също така и витамини в тях.
Пърженето в трансмазнини – хидрогенизирани мазнини с растителен произход – е по-евтино, но консумацията на пържени в такава мазнина продукти увеличава риска от инфаркт.
При пърженето на продукти, които съдържат въглехидрати, например картофи, се образуват акриламиди. Тези вещества увеличават риска от заболявания на нервната система и могат да предизвикат сериозни увреждания на много вътрешни органи.
Акриламидите се образуват при химична реакция на захари и аминокиселината аспарагин, което се случва при нагряване на храната над 180 градуса.
При печене на висока температура също се образуват акриламиди, но в пъти по-малко, отколкото при пържене.
Хората, които обичат пържено, не могат лесно да се разделят с вкусовите усещания. Те могат да ги заменят с храна, запечена на грил. Тя също образува вкусна коричка, но без добавена мазнина.
Ако прекалявате с пържените храни, увеличавате риска от атеросклероза заради голямото количество вреден холестерол, а освен това може да се стигне до нарушения на процесите на обмяна в организма.
Коментари