Нивото на токсините в натуралните плодове, зеленчуците и зърнените храни понякога може да е опасно високо. Това от една страна се дължи на допълнителната обработка с различни вещества за трайност.
А от друга е резултат от естествени процеси. И в двата случая е добре да знаете къде се крият опасните отрови и защо е важно да ги избягвате.
Соланинът е едно много опасно вещество. Той се образува по повърхността на картофи, изложени прекалено дълго време на пряка слънчева светлина.
Като резултат по повърхността на картофа се появява зелено покритие. То е резултат от отделения хлорофил. Въпросното позеленяване е съпроводено с производството на соланин.
Неговата най-висока концентрация е непосредствено под кората на картофа. Вредата се ограничава, когато по време на белене се отреже зеленият участък.
Когато картофите се обработват с пара и пък в кипяща вода, нивото на токсина намалява с до 40%.
Други вредни вещества са цианогенните глюкозиди, които се съдържат най-вече в зеле, бяла ряпа, репички и целина. Много учени постоянно пропагандират ползата на тези хранителни продукти срещу ракови заболявания.
Но от друга страна те могат да повлияят на правилната функция на щитовидната жлеза и да увеличат риска от появата на гуша. Това обаче може да стане само ако продуктите се консумират сурови. Ако минат през огън, опасността изчезва.
Най-опасните за здравето химични вещества са митотоксините. Намират се в гъбичките, или по-точно в плесента. Срещат се и в хранителни продукти, които са произведени от зърнени култури или орехи.
Тези токсини могат да причинят ракови заболявания или цироза на черния дроб, както и да понижат имунитета.
Веществата, придобили голяма популярност и за които всеки следи дали са в норма - нитратите, всъщност нямат канцерогенен характер. Но направените опити с животни показват, че нитрозамините, които се образуват именно от нитрати, също може да доведат до риск от ракови заболявания.
Освен в зеленчуци, нитратите могат да се срещнат и в месото, където се добавят за удължаване срока на годност. Най-често обаче тези вещества присъстват в спанака, цвеклото, зърнените култури и репичките.
Коментари