Според редица изследвания на територията на Германия, учени разглеждащи и изучаващи щама на бактерията Ешерихия коли O104:H4 установили, че има много голям шанс кълновете да ви заразят, което в определени случаи довежда и до фатален край.
Колкото и тъжно да звучи това, в него има и голяма доза ирония на съдбата- в един момент правите всичко възможно, за да се храните по-здравословно и в другия - това, което смятате за полезно може да ви убие. Ще се зачудите как е възможно това невинно, малко, сочно, хрупкаво и вкусно растение да бъде толкова опасно.
Главната причина за развиването на страшната бактерия е фактът, че кълновете изискват влажна и топла среда за своето развитие, които условия са чудесни и за развитието на съответната бактерия. Подобни места са като инкубатори и няма как да спрем развитието на микроби.
Обичайно семената за кълновете идват след като се обере реколтата на полето, където растенията са в постоянен допир с буболечки, мишки, птички, прасета и какви ли още не животни, които могат да ги заразят.
В допълнение с това идва и факта, че голяма част от семената се внасят от страни, където няма чисти течащи реки. Всички тези фактори служат като предпоставка за бързото и лесно развитие на бактерии. Дори и да се опитате да ги отглеждате сами у дома семената пак ще бъдат същите, вероятно почвата отново няма как да е изключително чиста, така че ефекта няма да е по-различен.
Препоръчително е за по-възрастни хора, бременни жени и деца с отслабена имунна система да избягват консумирането на сурови кълнове. По този начин в Китай само за една година са били заразени 10 000 човека като голяма част от тях били деца.
Разбира се, кълновете биха могли да бъдат приготвени чрез термична обработка, но тогава те ще изгубят хрупкавостта си и най-ценните си качества. Вие сами трябва да прецените дали да хапвате кълнове или да се окажете от тази модерна и мислена за изключително питателна храна.
Коментари