Когато вкусното срещне полезното в храната, се получават интересни нови предложения, които бързо печелят почитатели сред гастрономите. По този начин на трапезата ни са се озовали соевите кълнове, смятани в миналото за храна за бедните, а днес - за полезна жива храна заради изобилието от витамини и минерали, съчетани с малко калории и много фибри, заради което са подходящи за диетично хранене.
Соевите кълнове са най-популярните сред всички останали кълнове от други растения, нуждаят се от повече време за да покълнат и да бъдат включени в салатата, но чакането си заслужава. Добавени към всяка свежа салата, или такава, приготвена само от тях, те са класически пример за здравословна порция храна.
Тези, които обичат да си приготвят сами различни кълнове у дома, знаят много неща за соевите кълнове, но неизкушените още от тази нехарактерна за нашата кухня храна и опиталите я само поднесена в китайски ресторант, могат да научат повече за тази възможност да се разнообрази менюто вкъщи с нещо полезно и ново като вкусово усещане.
Същност и произход на соевите кълнове
Соята, от която се правят кълнове, е храна на зърна, която се отглежда в Китай от много векове, но в Европа става популярна чак пред ХІХ век.
Кълновете на соята се използват като част от състава на различни салати и присъствието им в рецептите зависи от произхода на зърната, защото вкусът е различен. Когато се преработят, те наподобяват вкуса на аспержите, леко сладникави са, без ясно изразен вкус и аромат, но когато са пресни, леко нагарчат.
Преди употреба зърната се подлагат на дълга ферментация, която намалява количествата на фитохормоните и токсините в тях.
На външен вид кълновете приличат на малки зрънца с дълги бели дръжки.
Състав на соевите кълнове
Този продукт има уникален и много богат състав. Соята поначало се отличава с богатството от витамини, а при покълване те са в още по-висока концентрация. В покълналите зърна има също витамин С, който липсва в соята, а витамините В и Е увеличават количествата си двойно. Има и витамин К.
В допълнение към витаминния състав на кълновете от соя са и минералите. Откриват се магнезият, натрият, калият, цинкът, манганът, желязото, селенът и фосфорът. Също и доста фибри и захари.
На всички, занимаващи се активно със спорт, както и на вегетарианците, е ясно, че соята е предимно продукт с богато съдържание на протеини. В 100 грама соя има 13.1 грама протеини.
В соевите кълнове има също мастни киселини, особено ненаситени. Такъв пример е линоловата киселина. Тези киселини не се произвеждат от тялото на човека и идват само от външни източници. Грахът и фасулът са храните, които ги дават в най-големи дози.
Съдържанието на калории в кълновете е ниско. В 100 грама от тях има 141 килокалории, което е около пет и половина процента от дневния прием.
Ползи от соевите кълнове
Витамините и минералите в кълновете ги правят много полезна храна за различни системи и органи в тялото.
- Заради антиоксидантите, селена и витамин С соята укрепва тялото и го прави устойчиво на вирусни инфекции, засилва имунитета;
- Наличието на магнезий нормализира работата на нервната система, чисти холестерола и храни мозъчните клетки;
- Наличието на фолиева киселина дава добър ефект върху кръвоносната система;
- Малкото калории прочистват червата и са добра основа за много диети за отслабване;
- В соевите кълнове се намират също изофлавони, а те са регулатор на хормоните, подпомагат репродукцията, тушират проблемите с менопаузата.
Противопоказания за ползване на соеви кълнове
- Не са подходяща храна за деца под 12 години, защото съдържанието на фитоестрогени има неблагоприятен ефект при пубертет. Може да наруши естествения хормонален баланс в тялото;
- При заболявания на щитовидната жлеза тази храна също трябва да се пренебрегне, тъй като намалява йодното съдържание в тялото и може да доведе до нарушения в други органи или системи;
- Страдащите от панкреатит или други заболявания на панкреаса също трябва да се откажат от соевите кълнове, същото важи и при язва на стомаха;
- При бременност е добре да се изключи от храната, защото може да създаде проблем на хормонално ниво;
- При кърмене употребата на соеви кълнове трябва да бъде с повишено внимание. Ако тялото не е запознато с тази храна, най-добре да се изчака и да се започне след спиране на кърменето, а ако е употребявана преди раждането, трябва да се започне с малки количества и да се следи състоянието на бебето. При него може да се отрази като газове или алергични реакции;
- Консумирането на соеви кълнове в напреднала възраст може да доведе до увреждане на мозъка, както и до загубата на мозъчни клетки.
Избор е съхраняване на кълновете
Ако се купуват готови кълнове, при избор на продукта трябва да се съблюдават няколко признака:
1. Външен вид и миризма на суровината - кълновете трябва да изглеждат свежо, без примеси и други миризми;
2. Дължината на дръжките не бива да бъде повече от 1 сантиметър, защото може да става въпрос за стар продукт, който не е много полезен, нито с добър вкус;
3. Трябва да е съхраняван в хладилник и отново да се държи на студено;
4. Не бива да се съхранява повече от 48 часа, защото хранителните свойства след това намаляват.
Как се приготвя салатата от соеви кълнове?
При приготвянето на салата със соеви кълнове е важно да се знае, че соята пониква при постоянна влажност и топлина. Патогенните бактерии могат да започнат да се развиват в такива условия, затова този продукт не се консумира в сурово състояние.
За да се избегне възможността за отравяне, кълновете се бланшират във вряла вода за кратко, за да се запази максимумът от полезни вещества.
Може да добавят в салати след минимална термична обработка, а може и да се изпържат. Повече полезни вещества има в минимално обработените. Какво представлява тази обработка?
- Соевите кълнове се измиват добре със студена вода, преди да се приготвят. Необходим е дълбок съд;
- Кълновете се заливат с гореща вода, престояват 10 минути и после се изцеждат;
- Заливат се със соев сос на вкус;
- Поръсват се с обикновен или балсамов оцет според личните вкусови предпочитания;
- Добавя се прясно смлян черен пипер;
- Прибавят се 1-2 скилидки пасиран чесън;
- Загрява се малко олио и се изсипва върху салатата. Покрива се с капак за половин час.
Значение на соевите кълнове
Покълналата соя е истински склад на витамини и минерали, но е добре да се познават ползите и евентуалните вреди при консумацията на продукта. Трябва да се използва правилно и да се следват мерките за употреба. Тогава тя носи безспорни ползи за организма.
Трябва да се каже, че анализът на ползите и вредите от тази храна продължава. Изводите обаче от наученото за нея водят до извода, че само умерената употреба ще донесе ползи за тялото. Не е случайно, че за стотици години познаване и употреба на соеви кълнове в Япония и Китай не са я превърнали в основна храна, употребявана в неограничени количества. Те са установили, че прекомерният прием може да доведе до здравословни проблеми, свързани с хормонален дисбаланс и я използват разумно за превенция срещу някои видове рак и други заболявания.
При нея важи правилото, че количеството определя качеството.
Вижте още как да отгледаме кълнове сами, а за да разберете още по темата за здравословното хранене с този продукт вижте защо кълновете са суперхрана.
Коментари