Ориз Балдо

редакция:
Ориз Балдо
Двойна тенджера за кускус и ориз - 26см, 10л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Двойна тенджера за кускус и ориз - 26см, 10л
94.00 лв.

Балдо е сорт италиански ориз, въведен през 1977 г. Днес той е добре познат и много ценен ориз. Неговият изобретател, д-р Антонио Тинарели, създава този нов сорт след години на изследвания, проведени от 1952 до 1977 г.

Оризът Балдо не е единственият, който се ражда в онези години, когато се практикуват първите генетични изследвания върху храните. Всички анализирани и селектирани сортове тогава, както сега, се отглеждат в Италия в голям мащаб. През тези години изследванията довели и до създаването на други сортове като Roma, Ribe и Europa. По-конкретно, оризът Балдо се ражда от кръстосването с сорта Арборио и Stirpe 1936 и има характеристики и на двата вида.

Ако говорим за ориз Балдо, той има бяло зърно, много последователно и блестящо в цветовете си. Принадлежи към сорта суперфин ориз и днес се отглежда главно в Северна Италия, в провинциите Павия, Новара и Верчели. През последните години този вид ориз е високо оценен от известни готвачи и се превръща в главен герой в много италиански рецепти.

Свойствата на ориза Балдо

Ориз Балдо

Този уникален среднозърнест полиран ориз с право може да се нарече универсален. От Балдо можете да приготвите всяко ястие с ориз от всяка кухня на света - гарнитури за месо и риба, ароматен пилаф, топли салати в средиземноморски стил, както и много десерти.

Размерът и отличната консистенция на зърната го правят идеален за приготвяне на традиционно ризото, докато ниското му съдържание на амилоза благоприятства кремообразността без мазнини. Кристално чистите зърна запазват оригиналната си структура по време на готвене и в същото време имат уникален богат вкус. По време на печенето освобождава нишесте, което позволява перфектна връзка със съставките и гарантира добро разделяне на зърната. В края на готвенето ризотото се появява спонтанно с прословутия ефект на "вълна", без да е необходимо добавяне на излишни течности или разбиване на подправки. Благодарение на тези характеристики ризотота са кремообразни, добре разбити и смесени.

Оризът Балдо е рафинирано, а не пълнозърнесто зърно, което е загубило част от хранителните си свойства, но остава сред най-признатите със своята перфектна устойчивост в кухнята. Избира се от известни готвачи, защото се готви много добре, не се преварява дори и да поври няколко излишни минути. Попива много добре подправките и дава живот на кремообразното ризото.

Този ориз е богат на активни вещества, които стимулират мозъчната дейност. Така че можете да го включите в диетата си с увереност. За да усетите вкуса и практичността на ориз Балдо, трябва да влезете в кухнята и да го опитате.

-Време за варене на ориз Балдо: 14-16 минути;

- Време за приготвяне на ризото с ориз Балдо: 21 минути.

Имайте предвид, че времето за готвене на белия ориза Балдо варира в зависимост от годината, отлежаването, степента на преработка, а при ризото зависи и от изпичането, което става в началото на приготвянето, и от количеството мазнини, които се добавят по време на готвене: това означава, че ако приготвите традиционно ризото, което изисква използването на изобилие от животински и растителни мазнини, времето се увеличава с 1-2 минути. Балдо има по-голяма устойчивост на готвене, което позволява да се остави на котлона за 1-2 минути по-дълго.

Калории и хранителни стойности на ориз Балдо

Балдо
Снимка: Храна за душата

100 г ориз Балдо съдържа:

- 340 ккал;

- протеин 9.64 г;

- мазнини 2.60 г;

- въглехидрати 84.57 г;

- фибри 1.03 г.

Рецепти от Италия с ориз Балдо

Ризото с малини

Съставки за 2 човека: 180 г ориз Балдо, 100 г малини, 1 стар лук, 100 мл оризова сметана, зеленчуков бульон за готвене, 1 ч.ч. бяло вино, 1 ч.ч. червено вино, магданоз

Измийте малините и ги нарежете наполовина. Потопете ги в червено вино и ги оставете в хладилник за поне 4 часа. В тиган с незалепващо покритие поставете ситно нарязания лук заедно с малко зехтин и изсипете ориза да покафенее за няколко минути. Деглазирайте с бялото вино. След това започнете да наливате върху ориза малко по малко приготвения зеленчуков бульон и оставен горещо на огъня. Когато оризът е почти готов, добавете оризовата сметана и малините и оставете да се разбие. Деликатно поръсете с магданоз, това ще придаде завършек.

Ризото с калмари

Съставки: 280 г ориз Балдо, 2 с.л. и настърган пармезан, 200 г пресни калмари, 50 г мастило от сепия, 1 лук шалот, нарязан магданоз, 1/2 ч.ч. бяло вино, зехтин, парче масло, сол и черен пипер.

Първо, нарежете шалота, запържете го в тиган с капак в зехтина и запържете ориза за няколко минути. Деглазирайте ориза с бялото вино и гответе със зеленчуковия бульон. Около 3 минути след сваряването на ориза добавете предварително нарязаните калмари и мастило от сепия. В края на готвенето добавете нарязания магданоз, щипка пипер, бучка масло, парче масло, две лъжици пармезан и разбъркайте всичко.

Ризото с телешко

Съставки: 250 г ориз Балдо, 250 г телешко месо, 1 червен лук, 1 ч.ч. бяло вино, 50 г масло, сол, пипер, 2 с.л. доматено пюре, 1 л телешки бульон, настърган пармезан

Запържете ситно нарязания лук в 25 г масло, когато стане златисто кафяв, добавете месото, нарязано на кубчета. Запържете за около 2 минути, след което добавете ориза и го препечете за около 2 минути. Добавете чашата бяло вино и го оставете да се изпари, като бъркате непрекъснато. Внимавайте оризът да не залепне за тенджерата. Добавете два черпака месен бульон и разбъркайте добре, намалете котлона до средна степен.

Продължавайки да бъркате, добавяйте от време на време по черпак бульон. Около 10 минути след края на готвенето поръсете щипка сол и черен пипер, добавете 2 супени лъжици доматено пюре и продължете да готвите на среден огън. 5 минути след края на готвенето добавете останалото масло (25 г), завършете с поръсване на настърган пармезан.

Ризото със зеленчуци

Съставки: ориз Балдо 320 г, моркови 100 г, жълти чушки 50 г, червени чушки 50 г, патладжан 100 г, тиквички 100 г, грах 50 г, чери домати 150 г, целина 1 стрък, средно голям лук 1, масло 20 г, зехтин 6 с.л, зеленчуков бульон 1 л, нарязан магданоз 2 с.л, настърган пармезан 4 супени лъжици, бяло вино 40 мл, сол и пипер на вкус

Нарежете зеленчуците на ситни кубчета. Нарежете чери доматите на колелца, сложете ги в купа и добавете 1 ч.л. захар, за да загубят киселинността си. Нарежете лука и сложете едната половина да омекне на много слаб огън в голям тиган заедно с три супени лъжици олио и маслото, за да сте сигурни, че лукът не загори на този етап може да добавите черпак бульон. Когато лукът стане изсипете всички нарязани на кубчета зеленчуци в тигана. Овкусете със сол и черен пипер и оставете зеленчуците да се сварят за около 15 минути зеленчуците трябва да са меки, но не и натрошени.

В друг тиган запържете в останалата мазнина смес, приготвена от стръка целина, другата половина лук и морков. И в този случай оставете на слаб огън за около 10 минути, за да не рискувате в този случай може да добавите и черпак бульон. След това добавете ориза и го препечете. Добавете бялото вино и го оставете да се изпари. След това добавете черпак бульон и гответе, като от време на време добавяте по черпак бульон като бъркате непрекъснато с дървена лъжица. Когато оризът е наполовина сварен, добавете сол и зеленчуците и продължете да варите ориза, като добавяте от време на време по черпак бульон. Когато оризът е сварен, добавете доматите, разбъркайте всичко добре и изключете котлона. Добавете маслото, пармезана, нарязания магданоз и прясно смлян пипер.

Сладък оризов крем

Крем с Ориз Балдо

Съставки за три порции: 1 ч.ч. ориз, 1 ч.ч. вода, 2 ч.ч. мляко, 2 с.л. стафиди, 1 ч.л. смляна канела, 3-4 с.л. кафява захар (или на вкус), щипка сол, 200 г кисело мляко 2%.

В тенджерата на котлона сложете измития ориз, водата, измитите стафиди, малка щипка сол. След като оризът набъбне, добавете млякото и бъркайте често да не загори. Когато оризът се свари, добавете захарта и канелата, като разбърквате, докато се разтопи много добре. Оставете да изстине, след което добавете киселото мляко, разбъркайте и разсипете в купички за сервиране. Поднесете купичките с оризов крем, поръсени с още една щипка канела или с нарязани пресни плодове. Поднася се на стайна температура, може да се сервира и студен от хладилника (в този случай ще се стегне малко).

Още апетитни предложения, които може да сготвите с ориз Балдо:

- вкусен сутляш;

- пиле с ориз;

- пълнени чушки с ориз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен