Оризът е познат като храна на човека отпреди 6 хиляди години. Първоначално е диворастящ вид, а по-късно е култивиран. Днес хората го отглеждат по цял свят, а сортовете му са многобройни.
Началото на всички видове ориз е пълнозърнестият, който наричаме кафяв ориз заради цвета на зърната. На европейския континент повече се използва белият ориз, но в азиатската кухня пълнозърнестият ориз е на почит заради безспорно по-здравословните и полезните му свойства. Ето в какво се състоят разликите и специфичните качества на пълзнорънестия ориз.
Начин на получаване на кафяв ориз и разлика с белия
Кафявият ориз е сорт зърнена култура, получила названието си заради тъмния си цвят. Той е такъв, защото зърната му не преминават през дълбока обработка, по тях остава външното покритие оризови трици, които са с кафяв оттенък. Тъй като отсъства процесът шлифоване, този тип ориз се нарича още нешлифован.
Освен с цвета си, той се отличава и с ореховия си послевкус и с многобройните си ползи най-вече.
Той се среща в две форми - продълговата и кръгла. Външният вид на зърната не се отразява никак на състава и количеството полезни вещества. Продълговатият пълнозърнест ориз се среща по-често.
За да се превърне кафявият ориз в бял, се премахва слоят трици от зърното. Част от зародиша на ориза също се премахва при този процес. След обработката кафявият ориз се е превърнал в неполиран бял ориз. След това зърната минават през машина с телена четка, която премахва алейроновия слой. Това действие се нарича полиране и така се получава познатия ни бял ориз, който е полиран.
Премахнатите части, които при кафявия ориз остават, са триците и алейроновият слой. Те имат високо съдържание на мазнини, източник са на мастноразтворим витамин Е, фибри и други ценни хранителни вещества. Когато зърното се остави непокътнато и се премахне само корпусът му, то има по-кратък срок на годност, ако го сравняваме с полирания бял ориз.
Съдържание и полезни състави в пълнозърнестия ориз
Пълнозърнестият ориз съдържа следните важни съставки, благодарение на запазената си структура:
1. Богат е на селен - този елемент се съдържа в много висока концентрация. Освен че е важен минерал, той е ценен антиоксидант, предпазващ клетъчната мембрана. Намалява риска от ракови заболявания, пази сърцето и кръвоносните съдове. Приемът на селен снижава опасността от рак на дебелото черво, на белите дробове и простатата. Той подкрепя еластичността на тъканите, забавя процесите на стареене и е ефикасен дори при пърхота.
2. Съдържа манган - чаша от тази култура осигурява 80 процента от нуждата от манган за деня. Помага на човешкото тяло да създаде важните за него мастни киселини, които регулират холестерола. Полезен е за нервната и половата система.
3. Кафяв ориз означава пълнозърнест ориз - установено е, че 6 порции от него за седмица премахват опасността от получаване на артериална плака, което премахва и опасността от сърдечни заболявания.
4. Има антиоксидантни свойства - кафявият ориз има същите антиоксидантни свойства като боровинките и зеления чай и забавя стареенето и увреждането на клетките.
5. Съдържа фибри - в него са съсредоточени всички компоненти за стабилизиране на храносмилането и правилната функция на чревния тракт. Препоръчва се на хората, застрашени от рак на стомашните органи. Фибрите намаляват контакта на канцерогени с клетки на дебелото черво.
6. Бавно освобождава захарите - той помага за стабилизиране на захарта в кръвта, затова е добър вариант за диабетиците. Хората, които консумират пълнозърнест ориз, са 2 пъти по-малко застрашени от диабет тип 2.
7. Богат е на тиамин - витамин В1 е важен за разграждане на мазнините, улеснява абсорбацията на въглехидратите, подобрява функцията на нервната система, сърцето и мускулите. Не се натрупва в организма и не е токсичен.
8. Не съдържа глутен - заради това не може да предизвиква алергии. Нишестето в него не води до натрупване на мазнини, което е важен фактор за доброто здраве и фигура.
9. Подобрява паметта и настроението и затова е подходяща храна при депресия, апатия, нервно изтощение, тъй като регулира съня, активира мисленето и кондицията.
Пълнозърнест ориз в диети за отслабване
Пълнозърнестият ориз не само намалява абсорбирането на захарта в организма, но и извежда излишните мазнини и течности от него, заради което е ценен помощник в диетите за отслабване. Калоричността му в 100 грама тегло е около 340 калории. Освен това засища бързо и се смила добре от организма.
Затова се препоръчва за консумация в разтоварващи дни. По време на оризови диети се препоръчва пиенето на много вода, както и засилена физическа активност. Въпреки че има малко необичаен вкус, може да се комбинира със зеленчуци или месо в диетите.
Противопоказания за консумация на пълнозърнест ориз
Този тип ориз на практика няма противопоказания. Трябва само да се имат предвид някои моменти - при често изпускане на урина този ориз трябва да се консумира по-внимателно заради пикочогонния ефект, който притежава.
Не бива да се приема и ориз, престоял отворен повече от месец, или ако е бил под действието на пряка слънчева светлина. Това провокира гранясването му и може да има лош ефект върху организма.
Начини на приготвяне на пълнозърнест ориз
Скоростта, с която се приготвя белият ориз е единственото му предимство пред кафявия. Последният не толерира бързината като ценност при приготвянето му. Този продукт се приготвя без шум и това е философията, характерна за азиатските нации.
Характерната вкусна нотка на пълнозърнестия ориз не се губи при добавянето на различни други съставки и кара кулинаря да подбира внимателно останалите продукти, за да получи хармоничен вкус на ястието с ориз.
Единствената трудност при приготвянето на кафяв ориз е дългото накисване, около 10 часа в чиста студена вода, и последващото измиване. В процеса на готвене, специалистите препоръчват водата да се смени 2 пъти и да се измие оризът. Останалата част от готвенето му не се различава от това, което се прави и при белия ориз.
Изплакването на пълнозърнестия ориз по време на готвенето му се задава като технология на приготвяне, когато се предвижда да бъде гарнитура за месо или риба. Предимството му е, че не се разкашква и ястията имат ронлива текстура. Колкото по-дълго е зърното на този ориз, толкова текстурата на ястието ще е по-ронлива.
Готвенето на кафяв ориз е по-дълго, отколкото на бял. За него обикновено са нужни 35-40 минути. За да се съкрати времето за готвене може да се ползва бланширан кафяв ориз.
Рецепти, в които може да се включи пълнозърнест ориз
Възможностите на пълнозърнестия ориз в кулинарни рецепти са наистина неизброими. С месо, морски дарове, със зеленчуци, в сладки десерти, в детското меню, в напитки, като съставка в салати.
Популярни вкусни рецепти с него са кафяв ориз с тиква и мляко, пълнозърнест ориз с ябълки и сушени плодове, кафяв ориз с пилешко месо и зеленчуци, гарнитура от карфиол и пълнозърнест ориз. С него можете да си приготвите гъби с ориз, леща, свинско с ориз, грах, върви добре и с телешко месо.
Коментари