Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Соевите кълнове конкурират най-доброкачественото месо

Соевите кълнове конкурират най-доброкачественото месо

Desi PetrovaDesi Petrova
Новак
14
Соеви кълнове

Покълнали семена могат да се получат независимо от времето и сезона. Те са естествени и богати източници на витамини и минерални соли. Кълновете от соя конкурират най-доброкачественото месо, а по съдържание на белтъчини и по качествено понякога го надминават.

Хранителните вещества в кълновете са лесноусвоими от организма на човека. С разширяването на консумирането им храненето ни става по-здравословно.

Една от най-ценните растителни храни е соята. Тя е богат на белтъчни продукти с важно биологично значение. Използва се при приготвянето на топли и студени ястия. Примесена с пшенично брашно, от нея се получават превъзходни теста, сладкиши и други фини тестени произведения.

Месо с кълнове

Брашното, произведено от соя, съдържа белтъчини, които напълно се усвояват от организма, и такива растителни мазнини, които не създават условия за натрупването на холестерол в организма. Пшенични продукти, приготвени с примес от соево брашно, стават по-вкусни, освен това се увеличава и белтъчното им съдържание.

Соевото брашно се използва за приготвянето на диетични и разтоварващи ястия, както и за някои бебешки храни.

Кълновете от соя могат да се консумират сурови, но поради малко необичайния им вкус се препоръчва да се варят 10-12 минути.

Соеви продукти

Консумацията на кълнове на житни семена има повече от хилядолетна традиция. Още древните гърци са познавали този начин на хранене и масово консумирали кълновете от ечемик. Някои религии са приписвали оздравително и възстановяващо действие на кълновете от житни култури.

Сега е факт, че младите соеви кълнове съдържат такива жизнено важни елементи, които са чудесно допълнение не само към различните лечебни диети, но и са в състояние да балансират неправилното еднообразно хранене.

Салата с кълнове

Във френската кухня те влизат в съставките на много рецепти, комбинирани с ориз, картофи, гъби и други, а могат да служат и за плънка вместо каймата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest