Кълновете съдържат голямо количество белтъчини, витамини, минерали и целулоза.
Те са изключително полезни за организма, особено през зимния период. Кълновете са не само полезни, но са и много вкусни. Напомнят вкуса на пресен грах и орехи.
Кълновете може да използвате в салати, сандвичи, зеленчукови ястия. Употребяват се кълновете на семената на грах, люцерна, боб, леща, босилек, цвекло, синап, лук, репички, слънчоглед, пшеница.
За да си отгледате кълнове у дома, необходимо е да си закупите семена от специализирани магазини или градински центрове.
Процесът с прорастването на семената е много лесен и бърз. Отнема само от 3 до 8 дни, в зависимост от вида на семената и от стадия, в който искате да ги консумирате.
Необходимо е да се снабдите с широка купа или чаша, напълнете 1/3 със семена и залейте с топла вода за няколко часа.
Излейте водата през марля и поставете съда на тъмно място. Два пъти на ден промивайте семената с топла вода и прецеждайте през марля.
След 2-3 дни ще се появят мънички бели коренчета, а след това бледозелени стръкчета.
Необходимо е вече да поставите съда на светло място, за да се оцветят в наситенозелен цвят.
Когато стръкчетата достигнат 3-5 см., те са готови за консумация. Може да ги използвате и в стадия на появяването на бели коренчета.
Коментари