Кълновете са полезна и свежа добавка към различни видове ястия. Можете смело да ги добавяте в зеленчукови салати, в плодови салати, в порциятамюсли или в зеленчуково или месно ястие – те ще освежат вкуса на храната и ще ви заредят с витамини и енергия.
Малките, на пръв поглед невзрачни кълнове имат вълшебно действие върху човешкия организъм – те спомагат за работата на мозъка и сърцето, борят се със стреса, подобряват състоянието на вашата кожа и коса.
Много хора не харесват кълнове, защото ги смятат за безвкусни. Сами по себе си те наистина не са от най-вкусните кулинарни изкушения, но добавени към различни ястия, са незаменими.
Можете да направите здравословна салата от кълнове с мед. Смесете 1 настърган на едро морков, 2 супени лъжици кълнове и 1 супена лъжица мед. Получава се страхотна салата, пълна с витамини и полезни вещества.
С помощта на кълнове, независимо какви – пшенични, от люцерна или от леща, може да си приготвите вкусни и полезни кюфтенца.
Необходими продукти: 100 грама кълнове, 1 тиквичка, 1 лъжица ким, щипка джинджифил на прах, малко пълнозърнесто брашно, сол на вкус, олио за пържене. Кълновете се задушават за две минути в малко вода на тиган.
Смилат се и се добавят към настърганата тиквичка. Добавят се брашното и подправките. Кюфтенцата се пържат до златисто от двете страни.
С кълнове може да си приготвите вкусна и полезна салата. Необходими продукти: 1 чаша кълнове, 1 портокал, щипка джинджифил на прах, 1 чаена лъжичка мед, 2 супени лъжици сок от грейпфрут.
Кълновете се нарязват на малки парченца, добавят се медът, джинджифилът и се задушават две минути с малко вода, без да кипват – на бавен огън. След като се свалят от огъня, се добавят парченца портокал и се напръсква със сок от грейпфрут.
Добавете кълнове към спагети или макарони си и ще видите колко по-леко ще стане ястието.
Коментари