Действието на лютите подправки върху човешкия организъм е следното: те възбуждат апетита, което води до стимулиране на работата на стомашно-чревния тракт и по-доброто храносмилане. Затова много хора изобщо не сядат на маса, ако на нея няма чинийка с люти чушки или различни видове люти подправки. Шкембе чорба например е вкусна най-вече, когато е подлютена с лют червен пипер.
Лютите подправки влияят добре върху нашето кръвообращение. Те пречистват кръвоносните съдове и подобряват в значителна степен тяхната еластичност.
Каротиноиди, които се намират в лютите чушки, спомагат за подобряването на зрението. Въпреки това не трябва да се прекалява с лютите подправки.
Те са абсолютно противопоказани за хора, които имат заболявания на стомаха, а най-вече в моменти, когато страдат от изостряне на тези заболявания.
Понякога може да се получат алергии към различни видове люти подправки. Всяка люта подправка, консумирана в по-големи дози, е дразнител за лигавицата на стомаха. Това може да доведе до развитието на различни видове стомашни проблеми.
Дори абсолютно здрав човек може да получи различни неприятни усещания след прекаляване с люто, а хората, които страдат от гастрит, не трябва изобщо да прекаляват с пикантното. Може да усетите силно парене в стомаха и дори да ви прилошее, ако сте прекалили сериозно с лютите подправки. В този случай веднага трябва да пиете айран или да изядете един домат, за да неутрализирате действието на лютото.
Вредата от лютото за хората, които имат гастрит или язва, може да е направо критична. При прекаляване с люто може да се получи дори кръвоизливи при хора, които страдат от тези заболявания.
Знае се, че лютите подправки активират по-големия разход на енергия и по-бързото отслабване. Но в никакъв случай не трябва да се прекалява с лютото заради отслабване, защото това може да нанесе сериозни поражения на лигавицата на стомаха.
Ето и няколко причини да ядете люто.
Коментари