Готовото ястие може да престои върху котлона или във фурната не повече от час и половина след приготвянето му. Ако храната е извадена от хладилника, то при затоплянето на супи и яхнии те трябва да кипнат, а гъстите манджи да се топлят около десетина минути във фурната или три минути в микровълнова фурна.
Понякога претопленото вчерашно ястие може да предизвика хранително отравяне или инфекция, защото не е било претоплено добре и не са били убити бактериите, които са успели да се развият за едно денонощие.
Готовите ястия е добре да се съхраняват в хладилник не повече от едно денонощие, а преди консумация добре да се загреят. Това е от особена важност, ако ястието се дава на дете.
Според принципите на хората, които искат да доживеят до сто години, всеки трябва да приготвя толкова храна, колкото може да изяде на един път. Затова, ако се храните два пъти дневно, два пъти трябва да си сготвите.
Ние сме свикнали да смятаме една храна за развалена само когато видим плесен на нея. Но някои плесени, например афлатоксините, които са много вредни за здравето, се развиват много бързо, защото им е необходим кислород, и проникват в дълбочината на продуктите.
Те нямат вкус, нито мирис, но са много опасни. Най-малкото, което могат да ви причинят, е рязко отслабване на имунната система.
Абсолютна грешка е да приготвите огромна тенджера със супа, която да ядете цяла седмица. Въпреки че стои в хладилника, в нея се развиват микроби.
Вие няма да получите сериозно увреждане от чиния претоплена вчерашна супа, но малко по малко стомахът и червата ви ще се увреждат от това.
Ако се храните с претоплени ястия, клетките ви не получават необходимите вещества от храната и се възстановяват много по-трудно и по-бавно.
Най-добре е да се храните с ястия, които са току-що приготвени. Това важи най-силно за ястия, приготвени от месо и яйца.
Коментари