На всеки може да му се случи да изтърве храна на земята. Понякога това е адски неприятно, ако става дума за вкусен и скъп деликатес. Със сигурност поне веднъж сте се питали дали е опасно да се яде паднала храна от земята?
Не е ясно кога и къде е измислено правилото, според което е нормално бързо да се вдигне и яде храна, паднала на пода за не повече от 5 секунди - но се превърна в поверие, което много хора с радост възприеха.
Влажните храни като сиропиран кекс, баници, торти са тези, които натрупват най-много бактерии, ясно е, че всеки вид храна на всяка повърхност натрупва бактерии.
Дори и да става въпрос за крекери, солети, бисквити, чипс и контактът между тях трае по-малко от секунда.
Но сигурно всички сме яли храна от пода в даден момент, нали?
Можем ли да вярваме. Има ли истина в правилото за 5 секунди и падналата храна или е просто суеверия, празни приказки?
Разбираме че, бактериите ще бъдат върху храната, но това ще ни разболее ли?
Предположението е, че ако бързо вдигнете храна, която е паднала на пода, тя е безопасна за ядене, защото бактериите се нуждаят от време, за да се придвижат до нея.
Бактериите скачат върху храната веднага щом падне на земята. Но проблемите започват едва когато храната или повърхността са мокри.
Типът повърхност, върху която се изпуска храната, също определя колко безопасно е да ядете отново.
По-добре е да разсипвате храна върху килими, а не върху линолеум, защото техните власинки имат по-малка повърхност за предаване на микроби.
Може би изненадващо, храните, които са попаднали върху взетите проби килими, са натрупали по-малко бактерии от тези, които са попаднали върху керамика и неръждаема стомана. Хранителните продукти, изхвърлени върху килимите, във всички случаи ще имат различни нива на замърсяване.
Така, че правилото за 5 секунди и падналата храна е предимно глупост - няма магическо време, под което няма пренос на бактерии, и няма време, над което има прехвърляне на бактерии.
Извод:
Не може да се генерализира с точност колко опасно е яденето на храна, паднала на пода. Всичко зависи колко мръсна е повърхността, на която попада дадения продукт. Ако например изтървете храна върху масата, която дезинфекцирате всеки ден, няма от какво да се притеснявате.
Коментари