Пържена цаца и студена бира - има ли по-известна класика за лятно ястие, особено в близост до морските курорти? Почти няма човек, който да не е опитвал този деликатес по време на лятната си почивка, а много хора асоциират това блюдо с лятото. Също толкова апетитни са и мезетата с цаца.
Естествено е заедно с представата за тази лятна храна да върви и спорът доколко е полезно да ядем цаца, защото тя се предлага и консервирана по всяко време на годината.
Бурканчетата цаца имат силен аромат и пикантен вкус, който се харесва на мнозина. Дали обаче трябва да се оставим на вкусовите изкушения, или да помислим най-напред за ползите и вредите от цацата?
Това, което трябва да се знае е, че под общото название цаца влизат множество малки рибки от рода на херингата. Те стигат до 18 сантиметра дължина и 12 грама маса максимум, но обикновено са по-малки.
Тези рибки съдържат редица полезни вещества, които се крият в химичния им състав. В съдържанието им протеините са 17.5 процента, а мазнините 32.5 процента. Основни техни предимства са:
- Бързото усвояване на протеините, при което се получават аминокиселини. То е в такива дози, че може да замени месото в храната. С наличието на аминокиселини правилното функциониране на сърцето, ставите и нервната система са гарантирани, както и активността на мозъка;
- Омега-3 мастните киселини подпомагат образуването на съдов холестерол;
- Витамините А и Е снижават риска от онкологични заболявания;
- Калцият, магнезият, фосфорът, натрият, калията, желязото, цинкът, хромът, флуорът са все полезни вещества, съдържащи се в цацата.
Те нормализират глюкозните нива, предотвратяват остеопорозата, поддържат нервната система, паметта и мисловната дейност, дават енергия.
Наред с всички ползи, цацата крие и някои вреди. Тъй като рибите се подлагат на опушване, те са канцерогенни. Поради опасността от поява на тумори, не се препоръчва често хранене с цаца.
Високото съдържание на мазнини, както и самото растително масло, използвано за обработката на рибите, правят тази храна висококалорична. Не са подходящи при диети.
Като всяка консервирана храна, апетитната цаца съдържа много сол и затова вниманието при консумация от хора със здравословни проблеми трябва да бъде изострено. Освен това при продължителна употреба може да се получат алергии.
Консумацията на цаца изисква правилна и осмислена употреба, не само като честота, но и като съчетание с други продукти. Само така ще се гарантира наслаждаването на уникални рецепти с цаца.
Коментари