Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Защо е полезно да ядем печени кестени?

Защо е полезно да ядем печени кестени?

Печени кестени
Снимка: Моника Манчева

Уханието на печени кестени е едно от най-вълнуващите през есента, защото навява асоциации за топлината на дома, уютната атмосфера на зимните празници и не на последно място стоят вкусовите качества на самия печен кестен. А приятният му вкус е придружен от много полезни свойства.

Кестените са наситени с много полезни вещества и най-важното те не се губят след термична обработка. Дори изпечените пазят фибрите, витамините, микроелементите и антиоксидантите в състава си. Вкусната ядка не съдържа много мазнини, така че може да се консумира и от хора на диетичен режим и когато е необходимо да се ограничи приема на липиди.

Защо е полезно да ядем печени кестени?

Разнообразните ползи за здравето са основната причина печените кестени да бъдат толкова популярни, наред с това, че са вкусни. Какво дава този истински деликатес на кестеновото дърво?

Печените кестени регулират работата на стомашно-чревния тракт

Защо е полезно да ядем печени кестени?

Това му действие се дължи на фибрите в състава му. Тяхната роля е на филм върху храната и улесняват нейното преминаване през целия стомашно-чревен тракт. Така се премахват опасностите от запек, дивертикулити и други чревни заболявания и неразположения.

Печените кестени поддържат запасите от енергия

Тази ядка съдържа много въглехидрати. Става въпрос за полизахариди със сложна комплексна структура, които наричаме бавни въглехидрати. Те са характерни с бавното си разграждане и усвояване и премахват опасността от резки скокове в нивата на кръвната захар. Бавното снабдяване на тялото с енергия е най-доброто за него.

Печените кестени поддържат функциите на мозъка

Тъй като кестените съдържат много витамини от група В, те са полезни за поддържане на неврологичните и познавателни функции на мозъчните клетки, а калият в състава подобрява циркулацията на кръвта, включително тази, която оросява мозъка. Така концентрацията и паметта са в отлична кондиция.

Печените кестени поддържат костната плътност

кестените са полезни за костите

Високото съдържание на мед в кестените и магнезий има отношение към състоянието на костната система и оттам работи за превенцията на остеопорозата и всички останали болести на костите и ставите. Магнезият е важен за добрия минерален състав на костите и за правилната функция на мускулите.

Печените кестени работят за цялостното здравето

С шепа кестени няколко пъти на ден може да се осигури цялото количество манган, от който тялото се нуждае на ден. Този елемент забавя стареенето, унищожава вредните радикали, пази от поява на тромби. При продължителна употреба е превенция срещу рак и сърдечно-съдови заболявания.

Печените кестени през есента са начин любителите на вкусната ядка не само да погалят сетивата си, но и да донесат много ползи на тялото си.

А ако счетете, че е време за нещо вкусно, то непременно разгледайте нашите предложения за сладкиши с кестени или пък топла супа с кестени.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest