В кухнята октоподът се появява в определен етап от общественото развитие. Този безгръбначен морски хищник от рода на Главоногите е почти непознат на българската трапеза преди няколко десетилетия, но днес се предлага наред с рибата и морските дарове.
Представлява соленоводно мекотело с тяло и пипала, но които са разположени вендузи. Храни се с ракообразни, миди и стриди, както и с калмари. В много страни той е деликатес от древността и предпочитана храна до днес, благодарение на богатия състав и полезни свойства.
Хранителен състав и полезни вещества в октопода
Известни са над 200 разновидности на октопода. Месото му е вкусно и деликатесно. Вари се с подправки, а за да стане по-вкусно, месото се готви на слаб огън. Може да се приготви задушен, пържен октопод или като октопод пане. Ядат се всички части без очите и около устата. Важно е да се извади правилно мастилената торбичка, за да не замърси месото.
Този морски деликатес е не само вкусен, но и богат на полезни съставки - витамини, минерали с лечебни свойства.
Октоподът е източник на източник на витамин В3, В12, калий и селен. Полезният октопод съдържа и протеини за здрава коса, мускули, кожа и нокти.
![Салата от октопод](/files/lib/600x350/salata-oktopod.webp)
Мекотелото е отличен източник на таурин, помага при борбата с дефицит на витамин А. съдържащият се цинк пречиства организма от вредни вещества. Източник е и на желязо, което помага при слабост и анемия.
Витамин В2 в него намалява нивата на хомоцистеин, предпазвайки тялото от инсулти, инфаркти и сърдечно-съдови заболявания. Калия в състава му регулира кръвното налягане. Омега- 3 мастните киселини подсилват имунитета и заздравяват организма, благодарение на полезните мастни киселини.
Йодът, витамините А, В1, В2, В3, С, D, Е, К, фосфорът са също част от полезните вещества в октопода.
За кого е най-полезен октоподът?
Октоподът е полезен като средство за борба с астма, атеросклероза, бронхит, сърдечна аритмия, екзема, панкреатична недостатъчност, рахит и други сериозни здравословни проблеми. Той е отличен профилактичен продукт срещу образуване на кръвни съсиреци.
Добра опция е за включване в протеинови диети, както и при проблеми със сърцето, където се явява добра алтернатива на месото.
В борбата с депресивни състояния може да се включи октопод в менюто, за да се регулира дефицитът на омега-3 мастни киселини, характерно състояние за депресията.
![Октопод с лимон](/files/lib/600x350/octopus-garlic-lemon1.webp)
Полезно е октопод да се консумира и като деликатес за разнообразяване на менюто и общо укрепване на организма, за регулиране нивата на енергия и правилно функциониране на клетките в тялото.
Салати, супи и различни предястия, основно ястие от октопод - това са част от различните приложения на тази чудесна морска храна на трапезата.
Вижте съвети как да изберем пресен октопод и кои са подходящите подправки за правилно овкусяване на октопод.
Коментари