Ензимите са такива вещества в нашия организъм, които спомагат за по-бързото протичане на редица процеси и химически реакции. Те играят основна роля при дишането, храносмилането, работата на мускулите ни и множество други.
Ензимите са изградени от протеини и се намират навсякъде в тялото ни. Тяхната работа е от изключително значение за нашия метаболизъм. Други техни функции включват изграждането на мускулите, унищожаването на токсини и разграждането на различните хранителни вещества, попаднали в организма ни.
Едни от най-важните ензими за нашето тяло са тези, които подпомагат функциите на нашата храносмилателна система. Броят им е спорен, но по-долу ще разгледаме 10 основни ензима и храните, от които можем да си ги набавим, за да подпомогнем нашето храносмилане.
Целулаза
Това е храносмилателен ензим, от който организмът ни има нужда, когато сме консумирали плодове и зеленчуци, както и различни пълнозърнести храни. Тъй като това е ензим, който тялото ни не произвежда само, имаме нужда да си го набавим отвън. Това става или чрез хранителни добавки или храни богати на нея. Такива са например авокадото и грахът.
Липаза
Този ензим отговаря за разграждането на мазнините и подобрява функционирането на храносмилателната система при хора, които имат проблеми с мазнините. Зелените растения са богати на този ензим, както и авокадото, оризът, царевицата и др.
Протеаза
Дефицитът на този ензим, отговорен за усвояването на протеините, може да доведе до запек, образуване на киселини и газове. Ако имате някой от тези симптоми, най-вероятно организмът ви изпитва липса на този специфичен ензим. Освен от аптека ензимът може да се набавя и с определени храни като ананас, папая или панкреаса на различни животни.
Пептидаза
Това е вид протеинов ензим, който разгражда белтъчините в организма и особено глутена, към който много хора са алергични. Също като ензима протеаза, той се съдържа в ананаса и папаята.
Алфа-галактозидаза/Мелибиаза
Действа добре при усвояване на въглехидрати и предотвратява образуването на газове. Той спомага усвояването на храни с фибри и се среща най-често в краставиците.
Пектиназа
Служи за разграждането на пектин в организма. Множество плодове като ябълката например съдържат пектиназа, но може да го откриете и в различни зеленчуци и гъби.
Амилаза
Благодарение на амилазата се разпадат въглехидрати като нишестето, но и различни полизахариди. Редица растения са богати на амилаза, но най-често може да го откриете в царевицата, бананите, яйцата, меда и др.
Глюкоамилаза
Участва активно в разпадането на определени въглехидрати до глюкоза.
Инвертаза
Отново ензим, който спомага за разпада на определени въглехидрати, основно свързани със захарите или т.нар. захароза. Намира се най-често в зелените растения и картофите.
Лактаза
Както може да предположите от името на този ензим, той спомага за разпадането на лактозата в организма ни. Има много хора, които са алергични или изпитват непоносимост към лактоза, което означава, че този ензим липсва в организма им. Можем да си го набавим различни плодове като ябълки и праскови, както и от домати, бадеми и мляко.
Това са само малка част от ензимите, които спомагат за правилното функциониране на организма ни. В случай на проблеми с храносмилателната система е важно да установим откъде идва проблемът и да реагираме на време, като се консултираме с лекар.
Ако нямаме проблеми обаче, нищо не ни пречи да включваме в диетата си различни храни, които да ни осигуряват разнообразие от вещества и ензими.
Коментари