Липоевата киселина е органично съединение, което действа като мощен антиоксидант в човешкото тяло.
Нашето тяло произвежда по естествен начин липоева киселина, но освен това тя се съдържа в различни храни и хранителни добавки.
Изследванията показват, че липоевата киселина играе важна роля в процеса на загуба на тегло, диабет и други здравословни състояния.
В тази статия ще ви запознаем с основните приложения и ползи на липоева киселина, както и информация откъде да си я набавим.
Приложения и ползи на липоева киселина
Бори се с диабета
Доказано е, че липоевата киселина намалява инсулиновата резистентност, подобрява контрола на кръвната захар, облекчава симптомите на увреждане на нервите и понижава риска от диабетна ретинопатия.
Може да намали стареенето на кожата
Според изследванията липоевата киселина може да помогне в борбата със стареенето на кожата. Нанасянето върху кожата на крем, съдържащ липоева киселина, намалява фините линии, бръчките и неравностите.
Може да забави загубата на памет
Загубата на памет е често срещан проблем сред по-възрастните хора. Смята се, че вредата от оксидативния стрес е основният виновник за това състояние. Тъй като липоевата киселина е мощен антиоксидант, тя притежава способността да забавя прогресията на нарушенията, характеризиращи се със загуба на памет.
Намалява възпалението
Хроничното възпаление е свързано с различни заболявания, включително рак и диабет. Доказано е, че липоевата киселина понижава няколко маркера на възпаление. Нейното приложение значително понижава нивата на CRP (С-реактивния протеин) при възрастни с високи нива на CRP.
Може да намали риска от появата на сърдечно-съдови заболявания
Антиоксидантните свойства на липоевата киселина могат да намалят няколко рискови фактора за заболяване на сърцето.
Първо, тези свойства позволяват налипоевата киселина да неутрализира свободните радикали и да намали оксидативния стрес, което е свързано с увреждане, увеличаващо риска от сърдечни болести.
Второ, доказано е, че подобрява ендотелната дисфункция - състояние, при което кръвоносните съдове не могат да се разширяват правилно, което също повишава рисковете от инфаркт и инсулт.
От къде да си я набавим
Липоевата киселина се съдържа в следните храни:
- червени меса;
- органични меса като черен дроб, сърце, бъбреци и т.н.;
- броколи;
- спанак;
- домати;
- брюкселско зеле;
- картофи;
- зелен грах;
- оризови трици.
Коментари