Човешките органи не могат да бъдат максимално ефективни при производството на енергия от въглехидрати или мазнини без помощта на липоева киселина. Тя е хранително вещество, класифицирано също като антиоксидант, което играе пряка роля в защитата на клетките от нанесените от кислорода щети. В допълнение, снабдяването на организма с няколко различни антиоксиданти, включително витамини Е и С, не би било успешно в отсъствието на липоева киселина.
Съществена характеристика на липоевата киселина е способността ѝ да функционира и при водна основа, и в базирана на мазнини среда.
Начинът, по който клетките произвеждат липоева киселина не е съвсем ясен, но се предполага, че тя се получава чрез вземане на два атома на сяра от аминокиселина, наречена метионин и останалата част от химическата структура се получава от мастна киселина, наречена октанова киселина.
Функции на липоева киселина
- Производство на енергия - липоевата киселина намира своето място в края на процеса, наречен гликолиза, при който клетките създават енергия от захар и нишесте;
- Предотвратяване на клетъчни щети - важна роля в това отношение играе антиоксидантната функция на липоевата киселина и способността ѝ да спомага за предотвратяване на кислород-базираните щети на клетките;
- Поддържане снабдяването и с други антиоксиданти – липоевата киселина взаимодейства с водоразтворимиге (витамин С) и мастноразтворимите (витамин Е) вещества и поради това спомага за предотвратяване недостига и на двата вида витамини. Други антиоксиданти като коензим Q, глутатион, и NADH (форма на ниацин) също са зависими от наличието на липоева киселина.
Дефицит на липоева киселина
Тъй като липоевата киселина е в тясно сътрудничество с редица други хранителни вещества и антиоксиданти, е трудно да се определят самостоятелно симптомите на дефицит на тази киселина. Поради това и тези симптоми са свързани със симптомите на дефицит и на тези вещества, а именно - отслабена имунна функция и повишена чувствителност към настинка и други инфекции, проблеми с паметта, намалена мускулна маса, невъзможността за развитие.
Поради това, че липоевата киселина се съдържа в митохондриите (енергийните производствени единици) на животинските клетки, лица, които не ядат животински продукти могат да бъдат с по-висок риск за дефицит на липоева киселина. Вегетарианците, които не ядат зеленолистни зеленчуци, също могат да бъдат подложени на подобен риск, тъй като в тези хлоропластове се съдържа по-голямата част от липоева киселина.
Поради факта, че липоевата киселина предпазва протеините по време на процеса на стареене, по-възрастните хора могат да бъдат изложени на по-голям риск от дефицит.
По същия начин, поради това че липоевата киселина се използва, за да регулира кръвната захар, хората с диабет магат да бъдат с по-голям риск от дефицит.
Хората с лош прием на протеини и особено на сяра-съдържащи аминокиселини са също изложени на по-голям риск, тъй като липоевата киселина получава своите серни атоми от тези сяра-съдържащи аминокиселини.
Тъй като липоевата киселина се абсорбира главно чрез стомаха, лицата със стомашни заболявания или ниска стомашна киселина също могат да бъдат с повишен риск от дефицит.
Странични ефекти от липоевата киселина
Не е изключено да се появят симптоми като гадене или повръщане, стомашно неразположение и диария. Наблюдават се и единични случаи на алергични реакции като обрив по кожата, сърбеж и уртикария. Поради подобреното усвояване на глюкозата може да се получи и спад в нивата на кръвната захар. Може да се наблюдават симптоми, които наподобяват хипогликемията - главоболие, изпотяване, световъртеж и др.
Ползи от липоева киселина
Липоевата киселина може да играе важна роля в - превенцията и/или лечението на следните заболявания:
- катаракта;
- синдром на хронична умора;
- хронични мускулната умора;
- диабет;
- глаукома;
- СПИН;
- хипогликемия;
- увреден глюкозен толеранс;
- инсулинова резистентност;
- чернодробни заболявания;
- рак на белия дроб;
- невродегенеративни заболявания при децата;
- радиационни заболявания.
В огромното мнозинство от хранителни добавки липоевата киселина се съдържа под формата на алфа-липоева киселина. След като е във вътрешността на тялото, тази форма на липоевата киселина може да бъде превърната в секунда форма, наречена дихидролипоева киселина или DHLA. Липоевата киселина обикновено се предлага в дози от 25-50 милиграма, като се предполага, че дневния лимит е от 100 милиграма, освен ако изрично не се препоръчва за конкретни заболявания, като например диабет.
Източници на липоева киселина
- Зелени растения, които са с висока концентрация на хлоропласти. Хлоропластите са ключови места за производството на енергия в растенията и изискват липоева киселина за тази дейност. Поради тази причина броколи, спанак и другите зеленолистни зеленчуци са хранителни източници на липоева киселина;
- Животински храни - митохондриите са критичните точки в производството на енергия при животните, както и са основно място за намиране на липоева киселина. Поради тази причина тъкани с много митохондрии (като сърцето, черния дроб, бъбреците и скелетните мускули) са добри места за намиране на липоева киселина.
За повече липоева киселина може да включвате редовно в менюто си:
- песто.
Коментари