Чаят е много популярна напитка, спори се дали кафето го превъзхожда по този показател. Познати са различни сортове чай- черен, зелен, плодов, билков и много други. Чаят е лековит, приятен на вкус и има своето запазено място в ежедневното хранене.
Една интересна и забележителна разновидност на тази напитка е рубинено червеният чай от хибискус, който не можем да определим като чай в класическото разбиране за тази напитка, защото не листата, а съцветията на растението се използват за направата на ароматната течност, но е обичайно с думата чай да се определя всяка билка, която се сварява във вода, затова напитката, приготвена от хибискус, минава в групата на напитката чай.
Чаят от хибискус има много древна история, обгърната с легенди и това го прави загадъчна течност, оцеляла във времето до наши дни.
Легенди и история на чая от хибискус
Легендата гласи, че чаят от хибискус е бил популярен в древен Египет. Фараоните го консумирали, вярвайки, че това е еликсир на младостта, здравето и дълголетието. И за да го имат винаги, те изпратили своите воини за плячка в родината на вълшебното растение, в Африка, на юг от Судан.
Арабските лечители в своите трактати определят хибискуса като лек за всички болести зароди великолепните му антипиретични и седативни свойства. От гледна точка на модерния човек и като се отхвърли емоционалния компонент, нещата са по-рационални и логични.
Битува схващане, че благодарение на мощните антиоксиданти, които влизат в състава му, чаят от хибискус може да подмлади организма и да забави процеса на стареене.
Друго твърдение гласи, че този чай може да предотврати злокачествените тумори. Тези твърдения почиват повече на легенди, отколкото на реални и доказани научно факти.
Още един важен аспект от разбирането за възможностите на чая от хибискус са свързани със силата му да влияе на кръвното налягане. Има много широко разпространено мнение, че пациентите с хипертония трябва да го пият студен, а хипотониците се нуждаят от чаша горещ чай от хибискус.
Известно е, че след преминаване през хранопровода горещата напитка успява да се охлади малко, а студената се затопля, така че и в двата случая ще има един и същ коктейл в стомаха. Следователно, пиенето на чай от венчелистчетата на суданските рози не трябва да е много горещо, за да не изгори хранопровода, а студената напитка е еднакво разхлаждаща през лятото за всички.
Единственото, което е известно със сигурност за ефекта му върху кръвното налягане, е установеният факт, че редовната употреба на чай от хибискус понижава кръвното налягане със средно 7 процента. Ето защо можем да заключим, че чаят от хибискус има леко понижаващо налягането действие.
Днес вече е установено какви са ползите и възможностите на тази напитка и с какво тя може да помогне на тялото.
Полезни свойства на чая от хибискус
Полезните свойства на чая от растението хибискус се дължат на неговия състав, в който се отличават много полезни за здравето съставки.
- Флавоноиди - антиоксиданти, които се борят със свободните радикали и предотвратяват антиоксидантния стрес.
- Антоцианини - вещества с антиоксидантно действие, забавящи стареенето.
- Комплекс от витамини, включително витамин Р, който пречи на пропускливостта на кръвоносните съдове, укрепвайки стените им и предотвратява развитието на различни заболявания на сърдечно-съдовата система.
- Антиоксидантите в хибискуса пречистват и подмладяват организма, регулират растежа на микроорганизмите, образуването и развитието на най-различни образувания, включително злокачествените тумори.
- Тази напитка действа успешно, когато се приема през устата. С използването на натрошените листа и пресните венчелистчета на билката може да се лекуват язви, рани, екземи, циреи и тумори с различен произход.
- Хибискусът съдържа различни органични киселини, допринасящи за нормализиране на метаболитните процеси в тялото, бори се с наднорменото тегло.
- Съдържа линолова киселина, подпомагаща борбата с холестеролните плаки, като по този начин предпазва организма от съдова атеросклероза.
- Лечебният състав на чая от хибискус топи излишните мазнини, пречи на запушването на кръвоносните съдове.
- Лимонената киселина в този чай има мощен противовъзпалителен и антиоксидантен ефект.
- Доказано е, че чаят от хибискус има положителен ефект върху черния дроб. Затова е ефективна диуретична напитка.
- Чаят е добър като спазмолитик, който може леко да облекчи болката, която се появява в стомашно-чревния тракт.
- Напитката на фараоните помага за укрепване на имунната система, помага тялото да се противопостави на простудите. А в комбинация с витамин С създава мощен антиинфекциозен щит на тялото.
Приготвяне и сервиране на чай от хибискус
Зрелите венчелистчета на хибискуса се събират и сушат по специален начин, подлагат се на ферментация, подобно на черния чай. В резултат на тази подготовка венчелистчетата не просто изсъхват и стават удобни за съхраняване и транспортирани, но и запазват всичките лековити вещества, с които това растение е толкова богато.
Получената напитка има подчертано кисел вкус и много приятен и деликатен аромат. Красивият богат рубинен цвят на чая е много впечатляващ. Оцветяването се осигурява от антоцианините, които имат и лечебно действие.
Все още няма единно мнение как правилно да се приготвя чай от хибискус. Според някои не бива суровината се излага на висока температура, за да не унищожи полезните компоненти в нея. Затова се препоръчва суданската роза да се вари на около 40 градуса.
Според друга версия може да се използва класическият начин за приготвяне на чай с вряща вода, в която да се накисне суровината и да се подслади.
Всеки избира варианта за себе си. Единственото нещо, което не трябва да се забравя: не може да вари хибискус в метални съдове, той трябва да се сервира в керамични или порцеланови чаши.
Тъй като чаят от цветя на хибискуса съдържа плодови киселини, това му придава кисел вкус. Ако се добави захар, вкусът ще бъде сладък или сладко-кисел, всичко зависи от количеството захар и силата на напитката.
Приятният аромат на цветния чай може да бъде допълнен с подправки. Подходящи са карамфилът, ванилията, канелата, джинджифилът, черният пипер. Те му придават екзотичен привкус.
На вкус този чай е като плодова напитка, направена от червени плодове. Ако се свари с ябълки и захар, добива вкус на компот от череши и ябълки.
Противопоказия за консумация на чай от хибискус
- Тъй като хибискусът има способността да влияе на нивото на кръвното налягане, хората със скачащи показатели на кръвното трябва да пият този чай с повишено внимание, особено хипотензивни пациенти, страдащи от артериална хипертония с нестабилно налягане.
- Напитката не се препоръчва на пациенти с камъни в жлъчния мехур и страдащи от уролитиаза. Тази предпазна мярка се налага заради диуретичния и холеретичен ефект, който може да раздвижи камъните и да доведе до блокирането им в уретерите или жлъчните пътища. Състоянието се съпровожда с тежки спазми и може да наложи спешна операция. Със здрави бъбреци и жлъчен мехур без камъни, напитката е само полезна, елиминира възможния застой на жлъчката и предотвратява образуването на пясък и камъни.
- Бременността е противопоказание за пиене на чай от хибискус, тъй като напитката може да повлияе на хода на бременността заради прекомерното тонизиране на матката. Хибискусът може да повлияе на сексуалната функция, така че пиенето му е рисково в този период.
- Напитката от венчелистчетата на хибискус е кисела, съдържа много различни киселини, освен оксаловата, така че не се приема при гастрит с висока киселинност, както и при пептична язва.
Прочети още за ползите от чая от хибискус.
Коментари