Подправката карамфил произхожда от неотворените розови пъпки на вечнозеленото карамфилово дърво Syzygium aromaticum. Пъпките се откъсват ръчно още докато са розови и се изсушават до придобиване на кафеникав цвят. Те приличат на тънки, дълги нокътчета, от където идва и английското им име cloves, произлизащо от латинската дума clavus (нокът). Научното им название е Eugenia caryophyllus.
Както и другите подправки, така и карамфилът е достъпен целогодишно. Той е уважаван заради уникално топлия, сладък и ароматен вкус, който добавя към джинджифиловия хляб, граховата супа, бобената чорба, а защо не и към печения боб или чилито.
Макар карамфилът да има твърда външност, вътрешната му част съдържа мастен компонент, който е от съществена важност за хранителния и вкусовия му профил. Подправката карамфил наподобява малки карамфили с дължина 1 сантиметър.
История на карамфила
Карамфилът е известен като подправка с изтънчен вкус от незапомнени времена. Карамфилът е родом от Молукас, известен като Островите на подправките в Индия. Той е консумиран в Азия от преди повече от 2000 години. Благодарение на сладкия си и ароматен вкус, китайските царедворци са използвали карамфила, за да освежават дъха си, когато е трябвало да се обръщат към императора. Около 4 век арабските търговци пренасят карамфила в Европа, където обаче става известен едва през Средновековието.
Макар дълго време карамфилът да е култивиран почти само в Индонезия, днес водещ производител е Занзибар в Източна Африка. Освен тези два региона, карамфил в комерсиални количества се отглежда и в Западните Инди, Шри Ланка, Мадагаскар и Бразилия.
Състав на карамфила
Карамфилът съдържа и разнообразни флавоноиди, които също допринасят за неговите антивъзпалителни свойства. Както и тези на своите събратя, така и уникалните фитонутриенти на карамфила са придружени от невероятно разнообразие от традиционни нутриенти. Това растение е отличен източник на манган, диетични фибри, витамин С, витамин А, известни количества витамин К и омега-3 мастни киселини, както и на калций, и магнезий.
Избор и съхранение на карамфил
• Винаги когато е възможно купувайте цял карамфил, а не на прах, тъй като при стриването си той губи аромата си по-бързо;
• Когато се натисне с върха на нокътя леко, карамфилът ще изпусне малка част от маслото си;
• Друг начин да познаете добрият карамфил е да го поставите във вода- ако застане вертикално значи е с добро качество, а ако потъне или легне хоризонтално- не е;
• Ако имате възможност избирайте органично отглеждан карамфил;
• Карамфилът трябва да се съхранява в добре затворен стъклен съд;
• Добрият карамфил се огъва, дори и изсушен. Ако го натиснете върху хартия, трябва да остави мазна следа.
Готвене с карамфил
• Винаги внимавайте какво количество карамфил ще сложите в ястието, тъй като ароматът му е доста плътен;
• Ако искате да смелите карамфила на брашно, използвайте кафемелачка;
• Карамфилът е подходяща подправка за супи, бульони или печени изделия;
• Ако добавите карамфил и къри на прах към сотиран лук, чесън и тофу ще поучите ястие с индийски полъх;
• Може да подправите плодовите си компоти с тази подправка и да получите един изключително добър резултат;
• Ако имате възможност да чупите карамфилчета, в сладкишите слагайте шапчиците, а в месните ястия и в маринатите – пръчката.
Карамфилът е любима подправка в много страни по света. В зависимост в коя географска ширина се използва карамфилът, той се използва за овкусяване на печена риба, птиче и друго месо. Включва се в туршии и в някои топли напитки /греяно вино например/.
Карамфилът присъства в прочутия сос Уорчестър. Европейците овкусяват с него ястия със сушени плодове, силно подправени сладкиши, а в някои случаи - червени меса и дивеч.
Ползи от карамфила
Еугенолът, основният компонент в карамфиловото масло, действа като антивъзпалителна субстанция. При проведени с животни проучвания добавянето на карамфилов концентрат към вече богата на антивъзпалителни съставки диета, прибавя значителни предимства, като в някои случаи редуцира възпалителните процеси с още 15-30%.
Карамфилът ефективно намалява нивото на желязото. Учени смятат, че карамфилът помага за подобряването на качеството и вкуса на различни ястия и ордьоври, а освен това действа положително и върху здравето.
Карамфилът има свойството да укрепва имунната система, тъй като увеличава броя на белите кръвни клетки, а те пък се борят с инфекциите и патогените, които ни заобикалят. Това се дължи и на високото съдържание на витамин С, който е мощен антиоксидант.
Често карамфилът се използва като средство за подобряване на храносмилането, тъй като увеличава количеството на ензимите в тялото. Намалява и гаденето при различни стомашни неразположения. Освен това ароматната подправка е изключително богата на фибри, които действат благоприятно върху процесите в стомаха. Най-добре е да се консуира с мед за още по-добро действие.
Карамфилът е известен и със способността си да намалява зъбобола, заради добрите си обезболяващи и антисептични свойства. Разбира се, това е само временно решение, но докато успеете да отидете на зъболекар може да слагате зрънце карамфил върху болния зъб.
Подправката е много полезна и за здравето на костите и ставите. Това се дължи на съставките в него, които увеличават костната плътност и дори участват в създаването на нова костна тъкан. Те помагат и за транспортирането на необходимите материали до костите.
Антибактериалните свойства на карамфила помагат за елиминирането на вредни бактерии, каквито са стафилококите. Той поддържа и здравето на черния дроб, тъй като подпомага по-бързото обработването на приетите лекарства.
Карамфилът е много богат на полифеноли - ценни антиоксиданти, които понижават холестерола и високото кръвно, увеличават гъвкавостта на артериите и удължават живота.
Чаят от карамфил има свойството да лекува т.нар. диария на пътешественика, която се наблюдава при много хора по време на път. Регулира ензимите в стомаха и помага за бързото възстановяване. Противогъбичните му свойства действат очистващо на стомашно-чревния тракт. Само след няколко приема състоянието на човек се подобрява.
Вреди от карамфила
Макар и да е широкоупотребявана подправка с добри кулинарни и здравословни ползи, карамфилът крие и тъмна страна, която трябва да вземете предвид. Смята се, че прекомерната консумация на подправката може да увеличи риска от кървене. Някои от съставките в карамфила потискат образуването на кръв, кеото намалява способността за кръвосъсирване - това означава, че при получаване на някаква рана човек ще кърви по-обилно. Подправката е още по-опасна за хора с хронични заболявания като хемофилията, както и за онези, които приемат антикоагуланти.
Хората с ниска кръвна захар също трябва да са внимателни с приема на карамфил. Доказано е, че той може да намали количеството глюкоза в кръвта ни, което може да е изключително вредно за хора с хипогликемия. Ето защо се опитайте да наблюдавате внимателно нивата на кръвната ви захар и съответно да изключите карамфила от менюто си, ако имате някакви притеснения или странични ефекти.
Карамфил в големи дози може да бъде силно токсичен за организма. Ако е съхраняван неправилно или е приет в по-големи количества, може да се наблюдават симптоми като болки в гърлото, задух, гадене и повръщане, дисбаланс на течностите в тялото.
Сред най-често срещаните странични ефекти от карамфила е алергията. Най-често симптомите се изразяват в обриви, подувания, уртикария. Възможно е лигавиците в тялото да се възпалят от прекалено големи количества карамфил, може да получи възпаление на устните и устната кухина.
Карамфилът не се препоръчва и за прием от малки деца и бременни жени. Макар да има редица полезни свойства, страничните му ефекти са опасни за тези две рискови групи, които са прекалено уязвими заради деликатното състояние - децата, които все още не са с достатъчно укрепнала имунна система и бременните, при които протичат редица промени в тялото.
Коментари