Подправката карамфил и нейните възможности
Карамфилът е сред най-известните и използвани подправки. Тя намира приложение в кулинарията при приготвяне на разнообразни рецепти, а също така в медицината като профилактично и дори лечебно средство при редица заболявания.
Не само пикантният вкус е предимство на карамфила при употребата му, но и съдържанието на полезни вещества. Сред тях са витамините А, Е и К, както и група В.
Полезните минерали са представени от калия, калция, натрия, магнезия, фосфора, желязото, мангана, цинка, селена, медта. В състава му влизат също омега-3 и омега-6 мастни киселини.
Благодарение на този състав карамфилът има направо чудодейно действие, ако се смуче или дъвче зърно карамфил всеки ден.
Какво се случва с тялото при всекидневна употреба на зърно карамфил
Мощните лечебни свойства на карамфила го правят истинско спасение от много здравословни оплаквания. Подправката предлага много ползи за здравето като обикновено се ползва изсушена. Те включват:
- Елиминиране на бактериите;
- Унищожаване на глисти;
- Противогъбично действие;
- Болкоуспокояващо действие;
- Спазмолитично действие;
- Бързо заздравяване на рани;
- Антиканцерогенно действие;
- Успокояващо действие при метеоризъм.
Приложение на карамфила на зърна
Всекидневното приложение на 1-2 зърна карамфил е полезно в много случаи.
- За по-добро храносмилане
Карамфилът подобрява храносмилането. Зрънцето карамфил премахва гаденето и облекчава запека;
- При зъбобол
Тази подправка действа моментално при зъбобол. Едно зрънце, сдъвкано на мястото на болния зъб, веднага ще облекчи болката. Освен това е много добра опция да се смучи карамфил при лош дъх;
- За намаляване на възпаленията
Противовъзпалителните свойства на карамфила го правят ефикасен при главоболие, както и при различни възпалителни процеси в тялото. Той е добра профилактика при грип. Знае се, че потиска размножаването на туберкулозния бацил;
- За регулиране на кръвната захар
Тази подправка е препоръчителна за диабетици, тъй като регулира кръвната захар, подобно на инсулина;
- При проблеми с черния дроб
В карамфила се съдържа евгенол, който подобрява чернодробната функция. Зрънцето карамфил е подкрепа за най-важния орган в човешкото тяло;
- За костната плътност
Съдържанието на евгенол, манган, флавоноиди в карамфила действа за увеличаване на костната плътност и оттам за здрава костна система.
Вижте още защо в Китай императорите карали гостите си да смучат карамфил. Научете и за какви ястия е най-подходящ карамфилът.
Коментари