Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Зрънца карамфил срещу резки скокове на кръвното налягане

Зрънца карамфил срещу резки скокове на кръвното налягане

карамфил

Карамфилът е сред подправките в кулинарията, които носят най-силен аромат. Той се ползва в малки количества, тъй като прекаляването с него ще направи сладкиша неприятен на вкус. Познат основно като подправка за сладкиши, карамфилът е и чудесен помощник в народната медицина.

В българската народна лечебна практика подправката е позната за лечение на газове и всякакви храносмилателни неразположения, включително и болки в корема. Още едно лечебно свойство на карамфила е способността му да сваля високото кръвно налягане и по-скоро да нормализира кръвно, за което са характерни резки промени и скокове в стойностите.

Подобни резки промени на кръвното са изключително неприятни като усещане, затова ви предлагаме една лесна рецепта, благодарение на която ще нормализирате стойностите му. Ето и какво ви е необходимо:

- 40 зрънца карамфил

- 4 чаши вода

- Стъклена бутилка

Сложете в подходящ съд водата и ароматните зрънца – след като заври, намалете котлона на слаб огън. Отварата е напълно готова, когато водата остане на половината от количеството, което сте налели първоначално. После идва ред на прецеждането на сместа, накрая налейте водата с карамфил в подходяща стъклена бутилка.

Сместа може да се съхранява и в хладилник. Тази отвара може да се пие по три пъти на ден, като важно условие е да консумирате половин час преди храна. Дозата е по 1 ч.л. на прием, а лечебният курс продължава до свършването на отварата.

Друга рецепта с карамфил ще намали нивото на кръвната захар и дори може да помогне в редуцирането на теглото. За нея ви трябват литър и половина вода, две пръчки канела и едно пакетче от ароматните карамфилови зрънца. Всичко това се смесва в стъклена бутилка и се оставя а престои в хладилник за пет дни.

Сместа се пие на гладно всяка сутрин, количеството е по една кафена чашка. Направете си тази смес още два пъти, за да има ефект – важно е да не прекъсвате по време на консумацията ѝ. След като изпиете три дози, направете почивка от 15 дена и ако желаете повторете рецептата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest