Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Храни, понижаващи кръвното налягане

Храни, понижаващи кръвното налягане

Мария СимоваМария Симова
Автор
50620k
Храни, понижаващи кръвното налягане

Хипертонията винаги се е считала за болестта на възрастните хора, но за съжаление тази болест напоследък се открива и при много младите. В наши дни можете да срещнете 25-годишен мъж, страдащ от тази коварна болест.

Защо коварна, ще попитате вие. Работата е там, че хипертонията има тенденцията да се развива без ярки симптоми, човек може да почувства само главоболие. Артериалната хипертония като заболяване е много по-млада, тъй като нашият начин на живот се е променил значително. Ако си припомним нашите деди, които прекарваха по-голямата част от деня на чист въздух, движейки се и хранейки се правилно – те включваха основно зърнени храни, кисело-млечни продукти и пресни или кисели плодове и зеленчуци.

Стана ясно откъде младите хора са си увеличили кръвното налягане – вижте как живеем и какво ядем. Младите хора прекарват дни, седнали пред компютрите, ядат хамбургери и пият кола. Повечето фактори, провокиращи хипертония, зависят от навиците и наклонностите на човека.

Значително място в системата за профилактика и лечение на проблема заемат хранителните продукти, които имат пряк ефект върху химичните реакции и процеси в организма и спомагат за поддържането на кръвоносните съдове в ред. При високо кръвно налягане приемането на медикаменти не е достатъчно. Важно е да знаете от каква храна имате нужда и от каква – не.

Вероятно знаете, че специална диета при високо кръвно налягане е изключително необходима. Така че, за да се постигне максимален положителен ефект, е необходимо да се включат и продукти, които понижават кръвното налягане, и по-точно витамини и минерали съдържащи се в тях: витамини С, Е, калий, магнезий, омега-3 киселини, фолиева киселина.

Пример:

Витамин С се намира в лимони, портокали, касис, червени чушки, ягоди, киви;

Витамин Е – в лешници, маслини, спанак, слънчогледови семки, бадеми, магданоз;

Калий – в целина, гъби, зелена салата, стафиди, сушени кайсии;

Магнезий – в сусамовите семена, боб, спанак, слънчогледови семки;

Омега-3 киселини – в зехтин, сьомга, скумрия, орехи, херинга;

Фолиева киселина – в магданоз, шипка, малини, мента, зелена салата, яйца, извара, риба.

Всички тези витамини и минерали ще ви помогнат да контролирате хипертонията, затова включете храненето си продукти, в които се съдържат, и кръвното ви налягане постепенно ще намалее.

Яжте повече зеленчуци и плодове. От плодовете е позволено да се ядат ябълки, кайсии, банани, фурми, грозде, портокали, манго, лимони, праскови, ананас, сини сливи, стафиди, ягоди, мандарини, касис, арония. Те помагат за укрепване стените на кръвоносните съдове и подобряват тяхната еластичност.

Моркови, авокадо, тиква, салати от покълнали семена, цвекло, патладжан – това са вашите зеленчуци, които ще ви помогнат в борбата с високото кръвно налягане. Също трябва да ядете бяло зеле в прясна и кисела форма, пресни краставици и домати, картофи, грах, броколи, спанак, артишок. Отдавна е известно, че морковите и цвеклото са много полезни за сърдечната функция. В тях има много магнезий и калий, както и диетични фибри. Те трябва да се консумират сурови, под формата на салати. Задушените зеленчуци също са подходящи, в тях се разрешава да се добави малко зехтин или слънчогледово олио.

Но все пак най-добрият борец сред храните срещу високо кръвно е чесънът, който притежава вещества, които разширяват кръвоносните съдове. При хипертония е полезна да ядете 1-2 скилидки чесън всеки ден. Полезно е също да пиете прясно изцедени сокове от зеленчуци и плодове.

Намалете приема на сол (от 3-5 г), както и ограничете пушените храни, консервираните храни, храните, съдържащи сол, тъй като солите са склонни да задържат водата в тялото и по този начин повишават кръвното налягане. Като компенсация на солта можете да използвате някои подправки пресен копър, магданоз, босилек, лимонов сок и висококачествен (важно е! ) соев сос.

Спиране на солта за понижаване на кръвното

Кориандър, дафинов лист, риган, целина и джинджифил, също ще помогнат на високото кръвно налягане. Не забравяйте да добавяте пресни листа на глухарче в салатите през пролетта и лятото, а за зимата - сушени листа, които се добавят като суха подправка към супи и задушени зеленчуци.

Изключете пържените храни от диетата си, не яжте храни с високо съдържание на мазнини: свинска мас, свинско месо, масло, маргарин, майонеза и други тежки храни за сърцето. Лекарите са сигурни, че тлъстото месо е изключително честа причина за високо кръвно. Не мазни пуйка, пилешко и телешко са правилните прани за вас.

Рибата може да се счита за истинска спасителка за вас, при хипертония. Морските риби с ниско съдържание на мазнини, като треска, лаврак са особено полезни при хипертония. В някои видове морски риби камбала и риба тон има много селен, който е отговорен за еластичността на сърдечния мускул.

Тлъстата риба съдържа други вещества, които са също много полезни за здравето на сърцето – мастни киселини (главно омега-3). Те помагат на черния дроб да се справи по-бързо с мазните храни. Правилният баланс на фосфор и калций в организма е изключително важен за хипертонията. Рибата и други морски дарове, включително и морски водорасли, традиционно съдържат много йод, фосфор, магнезий и калий.

Естествено, зърнените продукти се оказаха сред продуктите, полезни при хипертония. Хлябът от пълнозърнесто брашно с добавяне на трици и лаваш и зърнените храни овес, просо, елда, ечемик, насищат тялото с енергия. Пълнозърнестите храни съдържат така наречените бавни въглехидрати, които се усвояват дълго време и не се превръщат в мастни натрупвания.

Някои от най-здравословните храни, които могат да понижат кръвното налягане, са храни с високо съдържание на калций. В това отношение няма нищо по-полезно от немаслените млечни храни: немаслено мляко, мътеница, кисело мляко, кефир, твърди сирена.

Ограничете приема на кафе, черен чай и други кофеинови напитки. Заменете ги с билкови чайове, които имат успокояващ ефект върху нервната система: чай от шипка, зелен чай и чай от хибискус (каркаде), който облекчава съдовите спазми и подобрява обменните процеси. По-добре е да го пиете в студена форма, тъй като горещият чай от хибискус повишава налягането.

Не по-малко е полезен чаят, който се вари с резенчета ябълка, плодове от касис или цвят липа, както и желе и задушени плодове. Неотдавна учените откриха, че забраненото преди това какао помага и за намаляване на кръвното налягане. Освен това съдържа калий, желязо, магнезий, фосфор. Но за да ви е от полза какаото, трябва да го пиете без захар.

Сред продуктите, понижаващи кръвното налягане не спада само храната. Колкото и да е странно, един от най-важните елементи за понижаване на кръвното налягане е водата. Пациентите с хипертония, обикновено знаят, че задържането на вода в организма причинява повишаване на кръвното налягане и затова се опитват да пият по-рядко. Това е опасно погрешно схващане!

Пийте много вода, ако имате високо кръвно

Водата е жизнено важна за човек, чието тяло е съставено от 88% от нея. Обикновено хората пият малко вода, вярвайки че я заменят с други течности – чай, кафе, сладки напитки и т.н.

Всъщност пиенето на кафе или черен чай ще изведе повече вода от тялото, отколкото да получи от тях поради действието на кофеина. Тялото започва да се бори за задържане на жизненоважната вода, от която се образува отток и повишава кръвното налягане.

Пиенето на достатъчно вода дневно, може да помогне за облекчаването на кръвното налягане.

Спрете да пиете алкохол. След консумация на алкохол пулсът става по-чест при здрави хора, а при пациенти с хипертония се наблюдава силно претоварване на сърдечно-съдовата система.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest