Пиенето на чай от хибискус може значително да намали кръвното налягане сред хората с повишен риск от сърдечносъдови и бъбречни заболявания, сочи проучване, представено на годишната конференция на Американската Сърдечна Асоциация.
Високото кръвно налягане е опасно здравословно състояние, което утроява риска от сърдечна недостатъчност и е причина за 60% от всички инфаркти. Състоянието се среща много често в развития свят; един на трима души в Обединеното кралство страда от високо кръвно налягане.
Изследователят Даян Маккей и негови колеги са провели проучване сред 65 души на възраст между 30 и 70 години с нива на високо кръвно налягане, които ги поставят в повишен риск от заболяване на бъбреците, сърдечен удар и инсулт. Участниците в проучването е трябвало да пият чай от хибискус или плацебо три пъти на ден в продължение на шест седмици.
В края на проучването нивата на кръвното налягане са спаднали средно със 7.2% в групата на пиещите хибискус, в сравнение със само 1.3% в плацебо групата. Някои от пациентите в групата на чая от хибискус имали всъщност 13.2% спад на кръвното налягане.
„Хибискусът е най-обещаващата билка за лечение на кръвното налягане”, казва експертът по алтернативна медицина Андрю Уел. "Проучвания са установили, че хората, които пият две чаши чай от хибискус дневно в продължение на четири седмици, са понижили тяхното кръвно налягане с 12% - резултати, подобни на тези за обикновеното лечение на кръвното налягане."
Учените не са наясно точно какви съединения в хибискуса допринасят за неговото защитно действие, но за тези цветя се знае, че съдържат химикали, известни като anthocyanins (антоцианини), които подобряват функционирането на кръвоносните съдове и укрепват протеина колаген, който помага да се създаде структурата на клетките и тъканите, включително и кръвоносните съдове.
За антоцианините и други компоненти на чая от хибискус също се знае, че функционират като антиоксиданти, прочистват организма от опасните свободни радикали, които са свързани с болест на сърцето, рак и симптомите на стареене.
Напитките, направени или овкусени от цветовете на хибискус, са много популярни в Африка, Азия и Карибските страни.
Коментари