Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Здравословните предимства от консумацията на карамфилов чай

Здравословните предимства от консумацията на карамфилов чай

Джемиле ЧешлиеваДжемиле Чешлиева
Мастър Шеф
127
Чай от карамфил

Много билки, подправки и растения могат да помогнат в лечението на редица заболявания. Една от тях е карамфилът. Той се превърна в едно от най-предпочитаните природни лекарства. Неговата консумация под формата на ароматен чай има редица здравословни ползи за човешкото здраве.

Карамфиловият чай се използва като ефективно природно лекарство за лекуване на зъбобол. Карамфилът има противовъзпалително и обезболяващо съединение, което намалява болката и подуването около зъба. Освен това има антисептични свойства, които предотвратяват разпространяването на инфекциите.

Чаят от карамфил помага при лош дъх. Карамфилът има свойството да убива бактериите в устата, които причиняват лош дъх. Помага при премахването на разлагащата се материя в устата.

карамфил

Със своя аромат и успокояващо свойство карамфиловият чай помага при гадене и повръщане. Карамфиловият чай се използва за предотвратяване на образуването на газове и облекчаване на подуване в корема, подобрява храносмилането и стимулира производството на ензими в храносмилателния тракт. Освен това чаят от карамфил помага още при диария, газове в червата, стомаха, нервност, болки в стомаха и стомашно-чревни проблеми. Този резултат може да се постигне също и като се добавя карамфил към ястията или приема на чая.

Благодарение на противовъзпалителните и аналгетични свойства карамфиловият чай намалява възпалението и болките в ставите, облекчава мускулни болки и артритни болки. Той е богат на калций, омега-3 мастни киселини, желязо и подобрява здравината на костите.

Антибактериалните и противовъзпалителните свойства, които чаят от карамфил притежава, са много ефективни за дихателната система. Карамфилът се използва за лечението на настинки, възпалено гърло, вирусни инфекции, астма, туберкулоза, бронхит и синузит, също да действа като потенциален химиозащитни агент срещу рак на белия дроб. Ако страдате от затруднено дишане през деня, трябва да се пие два до три чаши чай с карамфил. Също така действа като потенциален защитник на рака на белия дроб.

Карамфиловият чай помага при напрежение в областта на главата, главоболие и мигрена. Добре е да се пие по 2-3 чаши на ден. Може да се приема както топъл, така и студен. Карамфилът може да лекува дори ушни инфекции.

Чаят от карамфил може да се използва за лечение на акне и черни точки, рани и лющеща се и проблемна кожа. С консумацията на карамфилов чай обикновено се предотвратяват кожни дефекти.

карамфил

В допълнение антимикробните свойства на карамфила убиват бактериите и по този начин влияят върху проблемната област, намалявайки вероятността от разпространение на акне.

Със своя успокояващ аромат чаят от карамфил може да помогне за намаляване на стреса. Стресът често предизвиква мускулите на тялото, за да станат напрегнати. Имайте предвид, че в даден момент използването на карамфил или чай от него може да има отрицателен ефект върху здравето, ако се приеме в големи количества.

Карамфиловият чай не се препоръчва за деца на възраст под 2 години, бременни жени, хора с високо кръвно налягане, язва на стомаха и висока киселинност, гастрит. В допълнение, хора със специфични алергии към растения също трябва да стоят далеч от чая.

А как се приготвя карамфилов чай? Една чаена лъжичка карамфил се смила на прах. След това този прах се добавя към една чаша вода и се оставя да ври около 5-10 минути. Добавя се и ½ ч. л. още малко чай на прах. Вари се още малко. След това се изцежда и се оставя да се охлади. Може да се съхранява и в хладилник, ако няма се консумира веднага.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest