Черешите са не само вкусен плод, любим през лятото, те са пълни с хранителни вещества от полза за здравето, а това ги прави ценна съставка към всяка диета. Техните възможности се дължат на хранителния им състав.
Хранителна стойност на черешите
Този естествен хранителен продукт е богат на антоцианиди, кверцетин, калий, каротеноиди, мелатонин. Черешите са храна, даваща на тялото фибри, витамин С, витамин К, калий, магнезий, манган, желязо, калций, витамин В6.
Ползите от консумацията на череши са многобройни, но може да се посочат най-важните от тях.
Здравословни ползи от консумацията на череши
Богатство от хранителни вещества
Съдържанието на основни хранителни вещества като витамини С, А, К, микроелементи като калий, магнезий, желязо, наличието на фибри са от основно значение за поддържане на доброто общо здраве и тонус на тялото и подпомагат телесните функции.
Богатство на антиоксиданти
Тези дребни плодове съдържат много антиоксадинти и противовъзпалителни съединения. Полифенолите в тях са голяма група от растителни химикали, ефективни в борбата с клетъчните увреждания.
Най-много антиоксиданти има в суровите плодове, запазват се сравнително добре в сока от череши, но намаляват при консервиране.
Противовъзпалителни свойства
Антоцианините в черешите са със силно противовъзпалително действие. Те намаляват възпаленията в артритни заболявания, подагра и при болки в мускулите след интензивно натоварване.
Подобряване на съня
Калия и полифенолите в черешите подобряват сърдечното здраве. Калия регулира кръвното налягане, балансирайки нивата на натрий, а полифенолите намаляват възпалението и пречат на увреждането на артериите.
Засилване на имунитета
Витамин С е важен за състоянието на имунната система. Той подпомага производството на бели кръвни клетки, които защитават организма от инфекции и хронични заболявания.
Подпомагане на здравето на кожата
Черешите са гарант за по-здрава кожа. Антиоксидантите в състава им я предпазват от увреждане от ултравиолетовите лъчи, а витамините А и С подпомагат производството на колаген, повишавайки еластичността на кожата и намалявайки признаците на стареене.
Подобряване на храносмилането
Богатството на фибри е важно за здравето на храносмилателната система. Фибрите регулират червата и възпрепятстват запека. Те подпомагат поддържането на здравословно тегло и са превенция срещу диабет тип 2.
Подкрепа на мозъчната функция
Антиоксидантите в черешите защитават мозъчните клетки от оксидативния стрес, подобряват когнитивните функции. Редовната консумация на череши подобрява паметта и намалява риска от дегенеративни заболявания, както и снижават риска от рак.
Коментари