Таханите, направени от различни основи, имат огромни здравословни ползи. Като прибавим омайния вкус, който веднага усещаме с вкусовите рецептори, както и широкото им приложение при всевъзможни храни, се получава картината на една изключително здравословна и вкусна храна.
Приложението на тахана е наистина широко - може да се добавят в сладкишите, десертите, смутитата, различните пълнежи за сладки и солени печива, в сосовете, пастетите, бонбоните, дори в хляба. Възможностите за избор също са големи - сусамов, орехов, лешников, бадемов, слънчогледов - цяла палитра от вкусове, която дава неизброими възможности. Да се спрем на лешниковия тахан, по-конкретно на неговите здравословни ползи.
Кои са здравословните ползи от консумацията на лешников тахан?
Таханът е храна, която присъства в източната кухня векове назад. Била е лечебна храна за остеопороза в миналото, при проблеми със стомашно - чревния тракт, използвали са го за захранване на деца, тъй като е лека и лесно смилаема храна с приятен вкус. Древните кулинари са го ползвали за гурме ястия. Това важи за всички видове тахан.
Лешниковите тахани са продукт, чиято основа са лешниковите ядки. В комбинация с шоколад, той е истинска шоколадова експлозия за сетивата и може да накара всеки скептик да стане фен на тахана. Освен вкусовите качества той притежава и множество здравословни ползи. В 2 супени лъжици тахан (30 грама продукт) се съдържа:
- Над 80 процента от нужния манган на организма. Той подпомага мозъчните функции;
- Около 30 процента от нужния ни на ден витамин С за борба с болестите и стареенето;
- 150 милиграма фолиева киселина, така необходима в борбата срещу анемията и за здравето на плода на бременните жени;
- Почти 90 процента от мазнините в лешника са ненаситени, което помага в борбата срещу сърдечно-съдовите заболявания, за намаляване на лошия холестерол и за повишаване нивата на добрия холестерол;
- Високите нива на манган и магнезий са верен страж на здравето в ежедневния стрес;
- Лешниковият тахан е добър избор за диабетиците заради ниския гликемичен индекс.
Как да се консумира лешниковия тахан и в какви количества?
Най- подходящата доза е 2 супени лъжици на ден. За да бъде вкусно освен здравословно, те могат да се смесят с 1 чаена лъжица мед и 1 чаена лъжичка какао за мекота на вкуса.
Коментари