Ореховият тахан се приготвя от изсушени и смлени орехи. Ползите от него за човешкия организъм са свързани със свойствата му да го снабдява балансирано с белтъчини и мазнини, необходими за нормалното функциониране на тялото.
Ореховият тахан съдържа всички здравословни ползи на ореховата ядка. В състава му освен белтъчини и мазнини влизат още желязо, магнезий и фосфор, витамини от групата B. Нека не забравяме, че той е богат на Омега-3 мастни киселини, което го прави ценна добавка при борбата със сърдечно-съдовите заболявания.
Проучвания доказват, че ореховият тахан влияе изключително добре на кръвоносните съдове. Редовното му консумиране понижава [лошия холестерол] и действа благотворно на т.нар. добър холестерол в кръвта.
Както още е известно, Омега-3 мастните киселини стимулират мозъчната дейност и дават много енергия на организма. Изследвания посочват още, че антиоксидантите и фитостеролите, съдържащи се в ореховия тахан, намаляват риска от ракови заболявания на гърдата. Ореховите ядки са не по-малко полезни и за мъжете, тъй като повишават половата мощ.
Здравословните ползи от ореховия тахан включват още превенция на заболявания на щитовидната жлеза, образуване на камъни в бъбреците и анемия.
Пастата от орехови ядки заздравява костите, ускорява метаболизма и помага на пазещите диета. Препоръчва се и при захарна болест и други проблеми, свързани с нарушена обмяна на веществата.
Ореховият тахан съдържа повече мазнини, отколкото сусамовия тахан. Традиционно той се добавя към сладки баници, попари, баклави, тригуни и други видове сладкиши. Подходящ е и за намазване на филии в комбинация с мед (1:1). Използва се и при приготвянето на соленки и някои видове салати.
Важно е да се отбележи още, че ореховият тахан, както и ореховите ядки, не бива да се консумира наведнъж в големи количества.
Коментари