Сусамовите семена дават на тялото много полезни вещества, но организмът ги усвоява трудно заради твърдата обвивка на семето. Затова преработването им под формата на тахан е подходящият начин да ги направим лесни за приемане. Таханът от сусамови семена е универсална храна, която намира приложение както при приготвянето на сладки, така и на солени ястия.
Съществуват два вида тахан - от белени и небелени семена. Небеленият позволява да се запази напълно хранителната стойност на семето, а този от белени семена е лишен от част от полезните хранителни вещества, но е препоръчителен за консумация при определени състояния.
Изборът на сусамовия тахан за основна или храна или като съставка за приготвяне на някое блюдо е възможност тялото да получи запаси от допълнително желязо. Само в 30 грама сусамови семена се съдържа 3 пъти повече желязо, отколкото в говеждия черен дроб, сочен като храната с много високо съдържание на желязо.
Фитостеролите в сусама са повече, отколкото са във всички ядки и семена, а това е важно условие за понижаване на холестерола в кръвта. Има и противораков ефект.
Ползите на сусамовия тахан за здравето се състоят и в богатството на минералите фосфор, магнезий, калий и лецитин.
Метионинът в сусама е полезен за дотокса на черния дроб при човека.
Калцият, витамините Е и група В, алкалните минерали носят ползи за много органи и системи в тялото.
Сусамовият тахан подпомага здравословния растеж на клетките, предотвратява недостига на желязо, държи кожата здрава, а мускулите тонизирани. Подпомага загубата на тегло, защото като храна е изключително лесно смилаем, а носи и много ненаситени мазнини.
Мастните киселини в сусамовия тахан са стимул за нервните тъкани, а това има благотворно действие върху мозъчното здраве. Омега-3 мастните киселини подобряват мисленето и паметта, а съдържащият се манган - функциите на мозъка.
Според проучванията антиоксидантите в сусамовия тахан могат да попречат за образуване на амилоидни плаки в мозъчната кора, които са характерна изява на болестта на Алцхаймер.
С понижаване на нивата на холестерола благодарение на омега-3 мастните киселини се лекуват успешно сърдечно-съдови проблеми.
Съдържанието на желязо, селен, цинк и мед в сусамовия тахан го превръща в естествен имуностимулатор. Лигнаните, които са химически съединения, подобни на естествения естроген, се свързват с естрогеновите рецептори и намаляват риска от ракови заболявания, свързани с хормоните.
Благодарение на калция, фосфора и магнезия сусамовият тахан заздравява костите и намалява риска от развитие на остеопороза.
Сусамовият тахан не съдържа вредни съставки, няма добавени захари, вредни химикали или консерванти и може да се яде и самостоятелно, със салата, с пюре, със сладки, като подправка към супи и зеленчуци.
Той е чудесна храна, калорична и вкусна, затова не се лишавайте при възможност от няколко сладки с тахан или пък от вкусен хумус, защото една от основните съставки в тази източна разядка е именно полезният сусамов тахан.
Коментари