Черният сусам е една от най-старите маслодайни култури, отглеждани в Китай и Югоизточна Азия. Останалият свят е доминиран от белия сусам. Черните сусамови семена съдържат повече антиоксиданти и имат богат вкус. Този сорт се счита за по-добър от белия за ядене.
Разликата между черния сусам и белия сусам е в неговия аромат и вкус. За разлика от белия, небелен, сърцевината и люспата му са черни. Вкусът му е ядков, изразен, без горчивина.
Таханът от семена на черен сусам е вкусно и питателно лакомство за цялото семейство, получено от смлени семена на растението. Съдържа много ценни компоненти и има изискан вкус. Ползата от черния сусамов тахан е, че пречиства и подмладява организма, като същевременно не причинява никаква вреда. Възрастни и деца, вегетарианци и суровоядци могат да се хранят с него. Само 1-2 лъжици на ден ще подобрят здравословното състояние и ще осигурят заряд от жизненост и енергия за целия ден.
Таханът от черен сусам е високоенергиен висококалоричен продукт, 100 грама съдържа почти шестстотин калории. Малко по-малко от една четвърт от състава се разпределя на протеини и въглехидрати, повече от половината от масата се пада на мазнини. Но не се страхувайте: те са ненаситени, така че не образуват холестерол, но допринасят за неговото изгаряне.
Състав и ползи на черен сусамов тахан
Сусамът е един от шампионите по съдържание на калций. 100 г сусам съдържат 900 мг калций - нищо чудно, че сусамът се счита за краля на калция сред семената. Знаем колко важен е калцият за нашите зъби, нокти, кости.
Има мнение, че калцият от млечните продукти не се усвоява много добре, но от растителните храни - много по-добре. В допълнение към калция сусамът съдържа и други полезни вещества: селен, цинк, магнезий, калий, фосфор, желязо, манган, молибден, мед, и други минерали, витамини E, B1, B2, PP, полиненаситени мастни киселини, фитоестрогени, необходими за нашето тяло.
Съдържанието на калории на 100 г черен сусамова тахан е 575 kcal, от които:
- протеини - 24.7 г;
- мазнини - 58.1 г;
- въглехидрати - 12.2 г.
Ползи от черен сусамов тахан
- укрепва нервната система, насърчава умствената дейност;
- нормализира метаболитните процеси в организма;
- възстановява минералния баланс;
- възстановява и укрепва мускулната и костната тъкан;
- помага за премахване на чувствителността на зъбите и намалява риска от кариес;
- бори се с нарушения в сексуалната функция;
- подобрява общото състояние, тонизира;
- почиства кръвоносните съдове, нормализира работата на сърдечно-съдовата система;
- благоприятен ефект при анемия;
- благоприятен ефект върху храносмилателните органи;
- подобрява функционирането на нервната система;
- укрепва имунната система;
- помага при белодробни заболявания;
- помага за борба с остеопорозата;
- от съществено значение за здравето на жените;
- подпомага развитието на детския организъм;
- за малки деца за профилактика на рахит.
Таханът от черен сусам помага за прочистване на организма от токсини и шлаки, има леко слабително действие. Продуктът има антиоксидантни свойства (неутрализира свободните радикали, които разрушават клетките), поради което осигурява подмладяващ ефект.
Протеините и аминокиселините участват в обновяването на тъканите, което подобрява състоянието на кожата, косата и ноктите. Черният сусам е популярен и сред професионалните спортисти, които трябва бързо да се възстановят след тежки физически натоварвания.
Таханът от черен сусам е много хранителен, полезен е за всички, които изпитват голям физически и психически стрес. Съдържащият се в него магнезий действа успокояващо на нервната система. Благодарение на високото съдържание на Омега-3, той помага за понижаване на холестерола, подобрява състоянието на кожата, костите и ставите.
Употребата на продукта има благоприятен ефект върху мозъчната функция, ефективно намалява нивата на кръвната захар и има благоприятен ефект върху черния дроб и храносмилателния тракт. Високото съдържание на фибри подобрява храносмилането, ускорява метаболитните процеси, така че може да се включи в диетите за отслабване.
Черният сусамов тахан съдържа естествени антиоксиданти, които помагат за предотвратяване на рак. А също така е наситен с калций и фитоестрогени. Ето защо вегетарианците и суровоядците се съветват да въведат този продукт в диетата си, за да предотвратят развитието на остеопороза и да укрепят костите.
Използването на сусам е полезно за профилактика на рак, тъй като съдържа фитати - антиканцерогенни вещества. Те предотвратяват развитието на злокачествени новообразувания.
Таханът от черен сусам е полезен поради високото съдържание на витамин Е, той поддържа красотата и младостта и се препоръчва за всяка жена, която се грижи за себе си. Използването му допринася за подобряване на състоянието на кожата, косата и ноктите, също подобрява метаболизма и помага за следване на фигурата.
Как се използва черен сусамов тахан
Черният сусамов тахан е не само полезен, но и много вкусен. Ароматът му е приятен, напомня на сусамова халва или ядки. Ако го ядете в чист вид, той силно обгръща устната кухина, благодарение на маслената си структура. Има много вискозна консистенция, така че за по-лесно намазване може да се смеси с масло или мед. Добавя се и към зърнени закуски, салати, сладкиши. Всъщност, има много вкусни рецепти с тахан, от него дори може да се приготви веган течен шоколад с мед и какао.
Ползите, които описахме, се съчетават добре с храни като ябълки и мед. Препоръчва се смесване на тахана с мед в съотношение 1:1. Ако сте алергични към мед, можете да добавите сладко или да го ядете намазан върху плодове. Ако смесите плодове с 1-2 супени лъжици тахан, получавате невероятно вкусен десерт, който ще тонизира, зарежда с енергия, поддържа здравето и красотата.
Черният сусамов тахан се съчетава добре с канела, джинджифил и други допълнителни съставки. Традиционно, смесен с мед се маже на филии или бисквити като сандвич. В него можете да потопите сирене, зеленчуци на скара. С него добре се получават също и пасти и десерти с тахан. Може да се добавя полезно към коктейли, смутита, на които таханът придава висок вискозитет, приятен и сладък вкус.
Допустимият прием се измерва в количество от една или две супени лъжици на ден, по време на закуска или при многократно използване и на вечеря. Продължителност на приема – 1 месец. Ако е необходимо, приемът може да се повтори през цялата година след почивка от поне 1 месец.
Таханът от черен сусам трябва да се разбърква преди всяка употреба, защото пастата има тенденция да се утаява на дъното, а маслото остава отгоре. Разбъркването помага за постигане на еднородна консистенция.
Черният сусамов тахан се съхранява на място, недостъпно за деца, защитено от светлина при температура от 0 до 25 градуса и относителна влажност не повече от 75%. Съхранявайте отворения буркан в хладилник или консумирайте до една седмица. Срокът на годност при спазване на условията за съхранение е 12 месеца от датата на производство.
Как да си направим сами черен сусамов тахан
Можете да направите черен сусамов тахан у дома за 10 минути. Класическият вариант е източник на калций и се приготвя без добавяне на захар и мед, но тези добавки могат да се използват по желание.
Метод на приготвяне:
- Изсипете семена черен сусам в блендер или мелница.
- Добавете зехтин или разтопеното масло по желание
- Смелете за 2 минути.
- Поставете в стъклен съд.
Сусамовата паста има мазна текстура, която може да бъде прекалено захарна. Можете да добавите сол, лимонов сок или подсладител. Пастата от прясно сусамово семе може да се съхранява до 3 месеца
Противопоказания при консумация на черен сусамов тахан
- Ако сте с наднормено тегло, не е желателно да злоупотребявате със сусамови храни, тъй като те съдържат много калории;
- при тромбофлебит и свързани заболявания сусамът е противопоказан;
- при обостряне на стомашно-чревни заболявания семената могат да раздразнят стомашната лигавица;
- използвайте с повишено внимание, ако имате камъни в бъбреците, тъй като сусамът съдържа оксалати;
Не се препоръчва за бременни жени и деца под 3 години без консултация с лекар!
Според легендата именно черният сусам е бил част от еликсира на безсмъртието. Ако няма противопоказания, е полезно да го включите в ежедневната си диета.
Коментари