Позабравеният сусамов тахан отново е реабилитиран, но този път възраждането му се дължи преди всичко на модна и здравословна тенденция в храненето, а се засили и интересът към използването на всякакви видове натурални семена.
Освен че се налага като модерна храна, той е изключително полезен за организма. Таханът се получава от смлени сусамови зърна, като междинен продукт на сусамовото масло.
Сусамът е най-старото маслодайно растение, което е познато на човечеството. Известен е от дълбока древност и се е използвал в медицината и в кулинарията. Съществуват археологически извори, които сочат, че е бил познат още през 3 500 г. пр. Хр. Сесемт са го наричали в Египет и е бил включен в списък с лекарства.
След завладяването на разпокъсаната ни на деспотства и царства страна в края на ХІV век от Османската империя, сусамът е внесен и по нашите земи. На юг от Стара планина започва да се отглежда маслодайното растение.
Основните видове тахан са три
Така нареченият бял тахан дължи цвета си на липсата на обвивка. Той е белен и е с по-приятен вкус от черния, който е небелен. Черният има нагарчаш вкус, но е най-полезен, заради запазване на полезните му вещества. Между тях по полезност е кафявият тахан.
Сусамов тахан може да се използва ежедневно, а може да се консумира и от всички - деца, подрастващи, бременни, кърмачки, активно спортуващи, млади и възрастни. Полезен е за здрави и болни. Използва се за здраве, красота и дълголетие! Подходящ за работещите тежък физически труд и водещи активен спортен живот.
Подходящ сезон за включването на тахана в менюто ни е зимата. Тогава източниците за набавяне на полезни хранителни вещества са ограничени и можем да си ги набавим именно с тахана.
Сусамът е богат на различни полезни за организма вещества. В 100 г сусам се съдържат 49.67 г мазнини, като от тях количеството на полиненаситените е 21.77 г, а мононенаситените са 18.76 г, а съдържанието на наситените мазнини е 6.96 г. Фибрите са 11.80 г, а захарите - 0.30 г.
Освен това е богат на минерали, с изключително голямо съдържание на калций - 975 мг, калий - 468 мг, магнезий - 351 мг, фосфор - 629 мг, селен - 34.40 мг, 14.55 мг желязо. Съдържа още манган, мед, натрий, цинк.
Белтъчините в него са между 20 и 30 г. Освен това в 100 г сусам се съдържат витамин А, който е 9 IU; витамини от групата В като В1, В2, В3, В4, В5, В6 и витамин Е.
Въглехидратите са 23.45 мг, протеините - 17.73 мг, а фитостеролите са 714 мг.
Суровия сусам съдържа още вода, пепели, аминокиселини, от които глутаминът е с най-голямо съдържание - 3.96 г, и още арганин, валин, аланин, цистин, лизин, метеонин, пролин, глицин и др.
Този богата гама от различни вещества прави сусамовият тахан /особено черният/ изключително полезен за здравето на човека. Ежедневната му употреба може да подобри здравословното ни състояние.
Причините да консумираме редовно сусамов тахан не са една и две. Той е чудесно средство за засилване на имунната система поради богатото съдържание на витамините от групата В и Е. Витамините от групата В са важни за правилната работа на организма.
Витамин B1 е регулатор на нервната система, влияе положително върху умствените способности, снабдява мозъка с глюкоза, подобрява работата на сърдечно-съдовата, ендокринната и стомашно-чревната система. Той се смята за витамин на оптимизма и бодростта.
Витамин B2 взема участие в производството на еретроцитите. Той влияе добре и на дебелото черво, от особено значение е за растежа и развитието на организма, влияе на възпроизводствените му функции, на косата, ноктите и кожата.
Витамин B3 подпомага нормалното функциониране на храносмилателните органи, нервната система, кожата, както и за синтеза на някои полови хормони като тестостерон, естроген.
Основно значение за добрата ни памет, за контракциите на мускулите, за ограничаване на възпалителните процеси, за поддържането на сърдечно-съдовата система има витамин B4.
Следващият от редичката е витамин B5, които удължава живота на хората. Но липсата му води до нарушаване обмяната на веществата, спиране растежа на организма, появяват се пигментации и дерматити по кожата.
И последният - витамин В6, има важно участие в производството на хормона на щастието серотонин.
Витамин Е е най-мощният мастноразтворим антиоксидант.
Високото съдържание на калций прави редовния прием на сусамовия тахан особено подходящ за подобряване и заздравяване на костната система. Препоръчително е да се консумира от хора, при които нивата на калция са намалени. Заедно с високите нива на магнезия и фосфора спомагат при лечение и профилактика на остеопенията, остеопорозата, водещи и до фрактури на костите. Например при заболявания на щитовидната жлеза, ежедневният прием на лекарствата L-Thyroxin или Euthyrox води до "извличане" на калций от организма.
Калциевия дефицит можем да надвием, ако лъжица тахан се смеси с мед и кисело мляко и се приема на гладно, защото така усвояването на калция става по-пълноценно. Когато съществуват проблеми със щитовидната жлеза или има наличие на тиреоидитът на Хашимото, сусамът в тахана не може да излекува, но облекчава състоянието. При тези заболявания са полезни витамините, минералите и фитохормоните съдържащи се в тахана. Затова е полезно ежедневно да се приемат няколко лъжички сусамов тахан.
Освен това калцият защитава дебелото черво от раково заболяване, а и носи облекчение при мигренозните пристъпи. Подходящ е за употреба при жени в менопауза, жени с преждевременна и силна менструация. Добре се повлиява от сусамовия тахан и високото кръвно налягане, повишеното потене, сърдечни заболявания, мозъчни проблеми.
Таханът е добре да се консумира от хора, страдащи от анемия заради високото съдържание желязо, но не трябва да се разчита само на това, тъй като не може да набави нужната дневна доза. Особено в съчетание с пчелен мед сусамовият тахан става балсам за проблемен стомах. Ако се взема сутрин на гладно, е чудесно профилактично средство срещу язва и гастрит. В комбинация с канела подобрява метаболизма на организма.
Използването на тахана води до повишаване количеството и качеството на спермата у мъжете. Отлично средства е при профилактика и за лечение на констипацията.
Таханът е препоръчителен за бременните и кърмещи жени. По време на бременност нивата на калций и магнезий намаляват, затова е необходимо ежедневно да се взема сусамов тахан. Той е за предпочитане пред сусамовите семена, тъй като се увеличава кръвният поток и това може да доведе до кръвоизливи.
Високото съдържание на витамини от групата В, магнезия, фосфора, правят тахана подходящ за нервната система, в това число и при депресии и неврози.
Съдържанието на ненаситените мастни киселини и магнезий, чийто нива са високи в сусамовия тахан, го прави добра храна при сърдечно-съдови заболявания. Магнезият, калцият, цинкът, витамин А оказват благоприятно влияние на очите, лигавиците, косата, ноктите. Освен това цинкът е важен за правилната работа на щитовидната жлеза, за производството на инсулин, за растежа, за развитието и репродуктивните функции.
Наличието на мед в сусамовия тахан води до облекчаване на болките при ревматоиден артрит, понеже този елемент взема участие в създаването на антиоксидантни и противовъзпалителни ензимни системи. А и дава здравина и еластичност на кръвоносни съдове, стави и пр.
Черният сусамов тахан се използва и за отслабване. Веществото сесамин забавя натрупването на мазнини и едновременно с това помага за изгаряне на натрупаните такива и потиска апетита. Когато се съчетае с правилните хранителни продукти като пилешко месо, немазна риба, нискомаслени млечни продукти, морски дарове, води до добри резултати.
Една от храните, считаща се за задължителна при подагра, е сусамовият тахан. С него се осигурява по-добър метаболизъм на организма благодарение на цинка. Ролята му е да забави натрупването на пикочна киселина в организма, а това ще намали и проблемът с подаграта.
Сусамът повишава синтеза на женски полови хормони, наличието на които е изключително важно за безпроблемен преход на женския организъм към менопауза.
Според древната индийска система за природна и холистична медицина Аюрведа почистването на черния дроб става с т. нар. златно мляко. За неговата направа една от съставките освен куркумата и медът е сусамовият тахан.
Таханът, както казахме, е подходящ за всяка възраст. Подходящ е дори за бебета. В края на първата им годинка той може да се включи в ежедневното им меню. Калцият е необходим за растежа и заздравяване на костната им система. Сусамовият тахан заздравява детския организъм.
Таханът е висококалоричен, засища и поради тава трябва да се приема сутрин. Той е една енергийна бомба, защото осигурява 3 часова енергия, без да се консумира абсолютно нищо друго.
Заради високото му съдържание на мазнини, които остават в стомаха по-дълго време, организмът не чувства глад. Заради това може да е полезен при диета или хранителен режим.
Идеална закуска е както за водещите активен живот, така и за тези, които залагат на здравословното хранене. Добра идея са овесената каша с тахан, сладки с тахан или пък парче сладкиш с тахан.
Сусамовият тахан е еликсир за организма, защото не само прави живота по-качествен, а и удължава продължителността му. Не са без значение и прекрасните му вкусови качества, които го превръщат в изключително вкусен продукт.
Коментари