Таханът, приготвен от сусам, е изключително полезен. Разнородните му съставки го превръщат в истинско чудо за храносмилателната ви система! Освен че е много полезен, таханът е приятен на вкус и е добър източник на енергия.
Препоръчително е, всяко домакинство да има в кухнята си бурканче със сусамов тахан. Истината е, че приготвянето му не е никак трудно, а домашният сусамов тахан е дори още по-вкусен.
Медът и желязото, част от съставките на сусамовия тахан, спомагат за производството на белите кръвни телца в организма. Цинкът стимулира развитието им и по този начин те се борят с микробите. Селенът, от своя страна, отговаря за произвеждането на антиоксиданти и антитела.
Благодарение на омега-3 мастни киселини таханът въздейства изключително добре и на сърдечната дейност. По този начин нивата на холестерола намаляват и сърдечно-съдовите заболявания имат по-голям шанс да бъдат излекувани.
Сусамовият тахан е подходящ за хора, които спазват хранителен режим или диета. Той е изключително богат на витамин B1, фосфор и манган. Наред с другите полезни вещества, тази хранителна добавка може да ви зареди с енергия за целия ден. Имайте предвид, че само с една лъжица от нея си набавяте около 1 г фибри, 3 г протеини и 85 калории.
Приготвянето на вълшебната смес е истинско удоволствие. Започнете с изпичането на около 300 г суров сусам. След около 10 минути той ще придобие приятен розов цвят, но имайте предвид, че трябва да го разбърквате периодично, за да може да се изпече добре.
След като сусамът се изпече и изстине, се изсипва в блендер заедно с ½ ч.л. сол и 1 с.л. олио. Разбийте съставките на висока степен до получаването на хомогенна смес. Най-добре е да съхранявате готовия еликсир в стъклен съд, за да не поема от миризмата или веществата на метал или дърво.
Можете да използвате сусамовия тахан и за различни видове хумус, сладкиши, баклави и т.н. Това, което трябва да направите, е да го смесите с мед в съотношение 1:2. С получената смес можете да си намажете препечна филийка или сухар, и по този начин да заситите глада си между храненията.
Коментари