Основната суровина за производството на сусамов тахан е сусамовото семе. То се добива от стигащ до 2 метра храст, с мъхести листа, излъчващи силен омайващ аромат.
В зависимост от сорта той дава малки семенца в различни цветове. Сусамът се цени изключително високо поради своя принос за пълноценната и здравословната кухня. Той е богат на мед, калций и магнезий – съставки, които остават и след преработката му.
От години народната медицина препоръчва сусамов тахан при всякакви заболявания и неразположения на стомашно-чревния тракт. За целта се приемат 2-3 супени лъжици на гладно.
Това е прекрасна профилактика срещу гастрит и язва. Освен това сусамовият тахан е прекрасна и полезна закуска, подходяща за всякакви възрасти. Може да се овкуси с мед.
Както в сусама, така и в сусамовия тахан се съдържа голямо количество калций. Поради това се препоръчва за укрепване на костно-мускулната система. Приема се при остеопороза, както и от малки деца за укрепване на организма и костите.
Сусамовият тахан трябва често да присъства в менюто ни, поради многото ползотворни свойства, които притежава. Народната медицина го препоръчва на жени с преждевременна и силна менструация, както и при менопауза.
Той тушира симптомите и позволява воденето на нормален начин на живот. Хората с прекомерно изпотяване и хиперактивност, склонност и повишено кръвно налягане, сърдечни заболявания и мозъчни проблеми също трябва да го консумират.
Честата консумация на сусамов тахан подобрява работата на храносмилателната система и лекува запек. Увеличава и енергията на бъбреците. Освен това се използва като превантивна мярка при суха и дразнеща кашлица.
Ползите от сусамовия тахан не спират дотук. Доказано е, че той е благоприятен при анемия, тъй като повлиява образуването на кръвта. Освен това повлиява слуха и подобрява растежа на косата. Някои дори смятат, че сусамовият тахан може да увеличи продължителността на живота.
Коментари